Batjocorirea gălățenilor. Scumpiri abrupte la apă și canalizare, urmate de reduceri minore, deși motivul scumpirii a cam dispărut!

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apa Galaţi” va aproba, în şedinţă convocată în regim de urgenţă, reducerea tarifelor la serviciile de apă şi canalizare-epurare începând cu 1 mai 2022, anunţă prin intermediul unui comunicat de presă societatea Apă Canal S.A. Galaţi.

Iată comunicatul: „Prin Hotărârea nr.12/2022, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apa Galaţi” a aprobat, în luna martie 2022, revizuirea Strategiei de tarifare pentru anul financiar 2022 cu rezerva că, în cazul emiterii unor decizii guvernamentale ulterioare privind plafonarea/scăderea preţului la energie, gaze, combustibil şi/sau a altor elemente din structura tarifului, care nu au fost luate in calcul, Operatorul Regional va modifica in consecinţă Strategia de tarifare pentru anul financiar 2022 şi o va supune spre aprobare către A.G.A. ADI “Serviciul Regional Apa Galaţi”.

Întrucât prin OUG nr.27/2022 s-a stabilit plafonarea preţului final facturat al energiei electrice şi gazelor naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, APA CANAL S.A. Galaţi a revizuit Strategia tarifară (Planul de evoluţie a tarifelor) pentru anul 2022 şi a înaintat-o spre aprobare Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apa Galaţi”.

Conform noii strategii, începând cu 1 mai 2022 preţul pentru apa potabilă şi tariful pentru canalizare-epurare vor scădea proporţional cu impactul plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Astfel, preţul apei potabile va scădea cu circa 10% faţă de cel în vigoare de la 1 aprilie 2022, iar tariful la canalizare-epurare cu circa 5%.

După aprobarea de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apa Galaţi” a noii strategii revizuite pentru anul 2022, vom transmite documentaţia la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), pentru aprobarea preţurilor/tarifelor diminuate”.

Deși pare să fie vorba de o măsură corectă, în realitatea este vorba de o batjocură la adresa gălățenilor, care au ajuns să plătească pentru apa rece și canalizare mai mult decât pe energia electrică sau pe apa caldă. Spunem acest lucru deoarece scumpirea de la 1 aprilie a apei reci a fost de 34%, iar a canalizării de 30%. Vă reamintim că gălățenii sunt printre puținii români care plătesc și pentru canalizarea apei de ploaie, conform datelor de la ANM.

Din amintitul tarif, majorat după cum arătam, se scade de la 1 mai doar 10%, respectiv 5%, rămânând o creștere reală de 24%, respectiv 20%, deși majorarea efectivă a prețului energiei (luând în calcul plafonarea) este, conform documentelor, de numai 8%.

În aceste condiții întreaga justificare oferită de conducerea Apă Canal (societate cu capital public, care conform legii ar trebui să ofere servicii publice la tarife non-comerciale, adică la prețul efectiv de cost) pică, deci asistăm la o majorare abuzivă a tarifelor, în dispreț față de gălățeni și față de lege.

De altfel, Apă Canal SA Galați a devenit de câțiva ani stat în stat, fiind la discreția unor politruci de la PSD care conduc societatea după bunul lor plac și în casează sume sfidător de mari pentru asta. Spre exemplu, leafa directorului general este mai mare decât a Președintelui României, iar membrii CA (niște lipitor de afișe ai PSD) iau 7.000 de lei lunar pentru că participă la două ședințe de câte o oră pe lună. Totul pe cheltuiala gălățenilor. În tot timpul acesta, Protecția Consumatorului și Curtea de Conturi dorm în papuci, se fac că nu văd că legea este încălcată!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr