Doi elevi de liceu din Galați au dat o lecție de eficiență administrației publice locale. Primarul le-a premiat ideile

Poate părea de necrezut, dar doi elevi gălăţeni de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Vlad Cacenschi şi Andrei Durlea, au găsit o soluție de „făcut lumină” în proverbialul hățiș al birocrației administrative. Ei au dezvoltat, singuri, o aplicaţie prin intermediul căreia se pot trimite mesaje sau se pot face sesizări către diverse instituţii.

Ca o dovadă că nu le poartă pică pentru că le-au dat o lecție de eficiență, autoritățile locale au decis să-i recompenseze. Cei doi elevi au fost premiaţi, pe 7 aprilie, de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

„Astăzi am avut bucuria de a premia doi copii extraordinari – Vlad Cacenschi şi Andrei Durlea – de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, care au creat singuri o aplicaţie electronică foarte utilă. Prin intermediul aplicaţiei se pot trimite mesaje sau se pot face sesizări către diverse instituţii privind situaţii de victime ale discriminării, corupţiei, violenţei, abuzului sau exploatării. Este vorba despre un concurs de idei derulat de Asociaţia Grupul de Acţiune Locală STRATEGAL. Încurajăm şi susţinem inovaţia. Felicitări copiilor şi tuturor celor implicaţi în acest proiect!”, a declarat Pucheanu.

Trebuie spus că, în prezent, nu mai există ceva similar care să funcţioneze la parametri aplicaţiei dezvoltate de cei doi elevi gălăţeni. „Nouă ni s-a părut o idee foarte bună, deoarece noi ştim că durează foarte mult cam orice vrem să facem legat de birocraţie. Aplicaţia este mai bună decât trimiterea unui email, este mai rapidă şi are acces la mai multe instituţii odată, devine practic o singură cale de comunicare. Din ce ştiu eu, nu mai există ceva similar care să funcţioneze la parametri aplicaţiei făcute de noi“, a precizat Vlad Cacenschi, unul dintre liceeni.

Momentan, aplicaţia va putea fi folosită doar pentru Galaţi, urmând, ulterior, să poată fi folosită şi de celelalte instituţii din ţară. „O lună şi ceva am lucrat la realizarea acestei aplicaţii. Aplicaţia o putem descărca în curând, după ce vom plăti anumite taxe, în Google şi App Store, apoi o vom putea descărca. Deocamdată va putea fi folosită pentru Galaţi, dar se pot adăuga şi instituţii din toată ţara“, a spus Andrei Durlea, celălalt dezvoltator al aplicaţiei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr