Scandal cu Centura Galațiului. Firmele contractante nu-s capabile să facă lucrarea, așa cum, de altfel, avertizam în decembrie

Deși comunicatele de presă transmise de Consiliului Județean Galați, cu privire la construirea Centurii orașului (aia normală, de tranzit, nu aia uriașă, faraonică) s-au înlănțuit triumfal și mega-optimist în ultimul an, realitatea este că treaba nu merge deloc bine. De altfel, încă din decembrie 2021, noi, cei la Imparțial atrăgeam atenția că toate termenele sunt deja depășite, iar semnele că se va intra în ritm (de recuperare nu se punea problema) era foarte palide. Practic, nu s-a mai lucrat nimic de patru luni, deși vremea a permis.

După ce, în prima fază, cei de la CJ Galați au negat problemele și au încercat s-o dea cotită, până la urmă și-au dat și ei seama că gunoiul de sub preș s-a făcut cât halda de zgură a combinatului, așa că au început să dea semne de nervozitate. N-au recunoscut asta public, dar sursele noastre din instituție ne-au dezvăluit că jupânul Costel Fotea a cam făcut ca Tarzan în câteva ședințe și că a început să le ceară socoteală celor care-i tot spuneau că „totul e sub control, boss”.

Mai mult decât atât, apele s-au tulburat rău și în PSD, după ce Fotea le-a reproșat unor colegi sus-puși că i-au băgat pe gât – păi ce, credeați că licitațiile sunt sută la sută „pe bune”? – niște firme care deși sunt din „grupul de prieteni” s-au dovedit mai degrabă dușmănoase. Nu de alta, dar deși au luat bani cu căruța, au făcut treabă cu pipeta, iar lucrurile sunt pe cale să explodeze și să-i cauzele electoral lui „Il Prezidente”. Acuși-acuși vin alegerile, iar Costel Fotea și PSD mizează pe niște investiții care – iată! – s-ar putea să dea cu minus în loc să dea cu plus.

Un peste alta, am aflat că la Consiliul Judeţului au avut în ultima vreme discuţii aprinse cu reprezentanţii firmelor contractoare, Aqua Parc S.R.L. şi Mavgo Holding S.R.L., cărora li s-a pus în vedere să respecte termenele. În caz că nu știați deja, vă zicem noi că ambele firme sunt din Neamț și sunt abonate la contracte „grase” finanţate din bani publici. Și obținute cu proptea politică social-democrată.

Firma Aqua Parc aparţine lui Gheorghe Vlasie, zis „Ginel“, care este fix cumătrul lui Ionel Arsene, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Neamţ, domnul acela care tocmai a fost condamnat de prima instanță la 9 ani de pușcărie pentru fapte de corupție. Aqua Parc câştigă, firesc, licitaţii cu Statul pe bandă rulantă, valoarea contractelor fiind de ordinul milioanelor de euro.

Cealaltă firmă, Mavgo Holding S.R.L., apare frecvent în parteneriat contractual cu Aqua Parc și se află tot în zona de influenţă PSD, câştigând numai în 2020 contracte în valoare de 97 de milioane de euro, banii fiind atribuiţi de la Guvern, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Galaţiul nu este singurul judeţ în care cele două firme au contractat lucrări pe care nu le-au dus cum trebuie la îndeplinire. Principala problemă este lipsa de muncitori. De altfel, era de așteptat, atâta vreme cât firmele amintite au, împreună, doar 80 de angajați (conform documentelor depuse la Fisc), dar pentru lucrările contractate au nevoie de peste 500 de muncitori, pe care în mod evident nu-i au. Și-atunci nu poți să nu te întrebi: cum naiba s-a făcut licitația și de ce au câștigat-o?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr