Motivele pentru care o finanțare de 2,2 miliarde de euro pentru economia Galațiului întârzie să vină

Aflat în vizită pe la Galați, pe la baștină cum ar veni, ministru Economiei, Florin Spătaru, a deschis o adevărată cutie a Pandorei legată de modul cum ajută Guvernul economia gălățeană să se reorienteze în contextul național și global tot mai dificil. Ministrul a aruncat o adevărată „bombă”, afirmând că unitatea economică reprezentativă a județului, Combinatul Siderurgic Liberty Galați, ar putea fi unul dintre marii câștigători ai finanțărilor de aproximativ 2,2 miliarde de euro acordate prin Fondul pentru Tranziție Justă, de care vor beneficia șase județe din România, printre care și Galațiul.

În „ar putea primi” și „va primi” este însă o mare diferență, căci Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (prin care ar trebui să vină banii) este în întârziere, după cum a confirmat ministrul Economiei,. Nu cu mult, „doar” cu vreo doi ani.

Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, a dat mai multe detalii despre acest program aparent foarte folositor economiei locale. „A început în ianuarie 2021, este un plan în valoare de 2,1 miliarde de euro, pe care Consiliul Județean Galați îl derulează împreună cu celelalte cinci CJ-uri. S-au făcut consultări cu agenții economici, planul a fost prezentat Comisiei Europene, care l-a acceptat, iar în momentul de față este în dezbatere publică. Combinatul este unul dintre cei mai mari beneficiari și ne dorim să ia suma cea mai mare. Echipa tehnică de la Combinat a lucrat și lucrează intens în acești doi ani, cu specialiștii din cadrul CJ și cu cei din Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să poată depune proiecte pentru a accesa fonduri pe pilonul I. Așa cum știți, Planul pentru Tranziție Justă are trei piloni, iar pilonul I înseamnă grant de până la 60 la sută și 40 la sută cofinanțare. Nu este o întârziere foarte mare, dar au trebuit parcurși toți pașii, au trebuit consultați toți agenții economici mari din cele șase județe (Mureș, Prahova, Dolj, Gorj, Hunedoara și Galați)”, a spus Costel Fotea.

Dacă acești bani vor veni, ei nu vor fi alocați la modul „ia și tu niște bani, combinatule, cheltuie-i cum ai tu chef”. De fapt, va fi vorba de investiții punctuale în reducerea poluării, în noi tehnologii, în reconversie profesională, în reducerea șomajului. Cum? Vom afla când vor veni banii. Dacă vor veni.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr