Fără îndoială, vizita Familiei Regale a României la Galați, chiar de Ziua Monarhiei, a fost un eveniment notabil, de văzut. Dincolo însă de curiozitate, de mulțimi și plăcerea unora de a se da în stambă cu orice prilej, au fost și o serie de aspecte subterane, care merită spuse și scrise, deși presa locală se face că plouă, în timp ce facturează la centimetru pătrat comunicatele de presă ale instituțiilor publice (apropo de asta, vom prezenta curând un raport al Curții de Conturi în acest sens: sunt sute de mii de euro „scurse” astfel, anual, la Galați).
În primul rând, Familia Regală (mă rog, ceea ce a mai rămas din ea, căci ultimii adevărați domnitori își dorm somnul de veci; fie-le amintirea veșnic vie!) n-a venit la Galați de capul ei, ci a primit finanțare publică pentru asta, de unde tragem concluzia că a jucat rolul lăutarului la nuntă. Practic, a fost angajată să facă un pic de antren, de „agitație culturală” (cum se zicea pe vremea „revoluției culturale” bolșevice). În favoarea cui? Se poate descoperi citind lista finanțatorilor. S-o luăm deci pe rând.
Primăria Galați a „decartat” 180.000 de lei pentru asta (oficial, că neoficial a fost mai mult, dat fiind că serviciile publice au fost subordonate parțial evenimentului). Pe ce? Mărunțișuri. Cazare, mâncare, transport local, flori, bomboane. Recompensa? Primarul Pucheanu a fost scos la înaintare, să vadă lumea ce vrednic este. Explicația oficială? Este promovat orașul Galați. Tot ce se poate…
Consiliul Județean a fost angrenat și el (prin două „subsidiare”: Biblioteca VA Urechia și Centrul Cultural) în susținerea evenimentului. Deși nu a fost o bugetare transparentă (ca în cazul Primăriei), sursele noastre au dezvăluit că angajații dislocați pentru „expoziții și reprezentanții” au „costat” peste 100.000 de lei.
SNCFR (companie de stat, apropo) a angajat și ea cheltuieli de aproape 500.000 de lei pentru mișcarea pe traseu a trenului regal. Că tot era pe belșug, pe profit, avea de unde… Glumim, SNCFR este într-o stare financiară dezastruoasă, fiind subvenționată de stat cu sute de milioane de euro anual. Așa că ce mai contează 100.000 de euro, nu?
Ceva mai încifrată este participarea Combinatului Siderurgic Liberty (care a organizat o întâlnire cu Familia Regală pe 11 mai). Nimeni de acolo n-a vrut să spună cât a costat povestea (la urma-urmelor, fiind o companie privată, este dreptul lor să-și cheltuie banii cum au ei chef), însă am simțit un ușor disconfort la cei cu care am luat legătura. Parcă ar fi zis mai multe în alte circumstanțe. Să fie legată povestea asta de promisiunile recente ale Guvernului PSD-PNL (dar mai mult PSD decât PNL) că va da Combinatului vreo 2 miliarde de euro pentru „restructurarea economiei locale”? Greu de crezut (în România nu există legea lobby-ului, astfel de „combinații” sunt deci ilegale), dar nu este neapărat exclus.
Lucrurile se luminează puțin dacă ne adâncim un picuț în partea de organizare. Acolo unde găsim trei agenții de PR. Una care este de regulă în „siajul” Casei Regale, este știută, dar și altele două care – ce să vezi? – sunt „oamenii de casă” ai PSD (ba chiar una este aproape „simbiotică” cu Marcel Ciolacu). Sunt cei care le fac strategiile electorale naționale de vreo zece ani încoace. Îhâm! Deci vizita Familiei Regale la Galați nu chiar ceea ce credeam noi, oamenii de rând, ci mai mult o acțiune ce amintește de perioada 1945-1945, când bolșevicii (strămoșii social-democraților de acum, la o adică) au încercat să se folosească de Rege pentru a prosti poporul că e „pe democrație”. Iar când au rezolvat treaba, l-au dat afară pe Rege din țară! Oricum ar fi, viitorul ne va lumina pe toți. Cel puțin așa sperăm.