Bătaie de joc în CJ Galați. Proiectul centurii orașului, aproape de anulare din cauza unor răfuieli politicianiste de doi bani

Perspectiva ca proiectul de construire a centurii ocolitoare a Galațiului să nu fie dus la bun sfârșit planează tot mai serios asupra principalului ordonator de credite: Consiliul Județean Galați. Consilierii județeni nu au reușit, nici la a doua încercare, să aprobe planul de exproprieri de pe traseul șoselei, problema fiind generată de aleșii din partea PNL care refuză să se prezinte la ședințe.

Aceștia invocă motive pur politice, respectiv că ar fi marginalizați de conducerea CJ. Ce înțeleg ei prin marginalizare nu este foarte clar, câtă vreme fac parte dintr-un for ale, în care deciziile se iau prin majoritate, iar scopul primordial este slujirea interesului public, nu acumularea de capital politic, așa cum au impresia în acest moment cei aflați sub steagul liberal.

Partea gravă este că, prin neaprobarea exproprierilor, proiectul riscă să iasă din termenul legal, iar finanțarea de 30 de milioane de euro să fie pierdută! Asta înseamnă un prejudiciu uriaș pentru oraș, lucru inadmisibil. Într-un stat bine așezat, societatea civilă ar formula plângeri penale contra aleșilor care, cu bună știință, sabotează – prin înțelegeri de tip trafic de influență – finanțarea unui proiect public foarte important. Să vedem ce se va întâmpla.

În urma ședinței extraordinare de luni, 16 mai, când poiectul a picat a doua oară, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat:

„Exproprierile au fost blocate din nou de consilierii liberali, care au refuzat să participe la ședință. Astfel, o investiție cu fonduri europene de peste 30 de milioane de euro riscă să fie blocată, deoarece fără exproprieri putem pierde finanțarea. Practic, neparticipând la ședințe și nevotând aceste proiecte de expropriere, consilierii liberali blochează acest proiect. Riscăm să pierdem fondurile europene pentru această investiție, oamenii nu pot să-și primească banii sau vor fi expropriați în mijlocul iernii.

Trebuie precizat că firma din București, care a câștigat prima licitație pentru realizarea evaluărilor și care nu și-a făcut treaba a fost dată în judecată de către Consiliul Județean, cerând despăgubiri și penalități de aproape 4 milioane de lei. Prima decizie a instanței ne-a dat dreptate. Mai mult, după rezilierea contractului, având în vedere că experizele și evaluările făcute nu respectau normele legislative, am emis și un certificat constatator negativ.

De asemenea, am constatat că reprezentanții PNL nu știu că mai multe amendamente pe care le-au propus au fost aprobate, iar o parte dintre ele sunt deja în diferite faze de implementare, unele chiar cu procedurile de licitație finalizate”.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr