Alba-neagra cu rămășițele Mehid, de pe bulevardul Coșbuc. Licitații cețoase și investiții fantomă

Mizeria de pe terenul de aproape 4 hectare, de pe bulevardul George Coșbuc, unde cândva a fost cunoscuta firmă gălățeană Mehid, pare să translateze și în partea de afaceri „post-devalizare”. După ce, acum aproape 15 ani, omul de afaceri Cornel Mangalea a făcut praf și pulbere fabrica de mecanică fină (cândva unicat în România), în urmă cu un deceniu terenul și ruinele au ajuns în complicatul joc al reorganizării și lichidării, pe ele grevând datorii imense către bănci și către Fisc.

Mai mult decât atât, o bună parte din teren era (încă mai este) afectată de poluarea masivă cu tot felul de substanțe specifice activităților industriale. Evident, nimeni nu a făcut vreodată decontaminarea, deși Garda de Mediu a dat sumedenie de amenzi. Mai mult, locuitorii din preajmă (și nu numai) au găsit terenul abandonat tocmai bun pentru a depozita moloz, gunoi menajer și tot felul de alte mizerii. Locul a devenit o adevărată groapă de gunoi, presărată din loc în loc cu ruine instabile, periculoase.

La începutul lui 2022, s-a vorbit intens despre un investitor strategic și secret, care ar fi urmat să preia terenul de 37.000 mp (evaluat la circa 3 milioane de euro). Acesta ar fi urmat să curețe totul, apoi să ridice un complex rezidențial de lux. Informația părea credibilă – inclusiv primarul Pucheanu a confirmat că a auzit ceva – mai ales că zona este foarte liniștită (este în vecinătatea unui cartier de case), dar este și limitrofă unuia dintre cele mai mari bulevarde ale Galațiului, are acces imediat la toate facilitățile, este în apropierea unui mall, a unui liceu și a două supermarketuri, precum și a patinoarului artificial.

Informația despre investiție s-a dovedit însă o știre fantomă. De fapt, terenul este încă în proprietatea lichidatorului Mehid, respectiv Sierra Quadrant SPRL București, care acum câteva zile a lansat o licitație cu prețul de pornire de 2,8 milioane de euro. După numai două zile, însă, anunțul de licitație s-a volatilizat, s-a transformat și el într-o „fantomă”, alimentând speculațiile pe seama faptului că la mijloc ar putea fi o șmecherie care „să tragă” în jos prețul, cu dedicație pentru un aranjament imobiliar. Cazuri similare au fost cu duiumul – procurorii știu mai bine, sunt zeci de dosare în lucru – așa că nu ne-ar mira nimic. Deși sperăm să nu fie vorba de așa ceva, ci doar să fie o eroare tehnică la mijloc, care va fi corectată.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr