Strada Domnească va căpăta o nouă față între Olimpic și Miorița. Cât costă și când încep lucrările

Primăria municipiului Galați informează că va continua modernizarea și punerea în valoare a a străzii Domnească. În acest sens, în ultima ședință a Consiliului Local, s-au stabilit indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de modernizare a străzii Domnească, pe segmentul cuprins între intersecția cu strada Gamulea și intersecția cu strada Gării.

PEntru că se tot vorbește de unitate în diversitate, vom explica traseul „pre limba” mai multe generații și categorii. Așadar, pentru boemii cu vechi state în Galați, este vorba de porțiunea dintre restaurantul Olimpic și restaurantul Miorița. Pentru generația mai hipsterească, reperele ar fi: între Union Jack Studio și Ca Jou. Pentru iubitorii de cultură: între Muzeul de Istorie și sediul Direcției pentru Cultură. În fine, pentru drept-credincioși, lucrările sunt de la Biserica Greacă până la Biserica Catolică. Așa, toată lumea a înțeles, da?

Poate și pentru că este vorba de un traseu între două biserici, primarul Pucheanu „tămâiază” cu entuziasm mărgica (că mărgică e, câtă vreme, de fapt, el nu are sursa de finanțare, doar ne spune că ar vrea să facă o chestie dacă va găsi ceva parale în conturi). „Vom continua amenajarea străzii Domnească, una dintre cele mai îndrăgite străzi, care va fi pusă în valoare pentru că ne dorim să readucă ceva din farmecul de altădată, dar să-și păstreze în același timp funcționalitatea. Mai mult, venind în întâmpinarea gălățenilor, ne dorim ca strada să fie pietonală în week-end, pe modelul zonei Spicu – Romarta care a devenit un loc plăcut pentru petrecerea timpului liber”, spune Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

În proiect sunt prevăzute în principal lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, refacerea zonei din fața Teatrului Dramatic, reconfigurarea și modernizarea spațiilor verzi, sisteme de irigații automatizate, piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip led, amenajarea de elemente tip „Aleea Celebrităților – Walk of Fame” pentru circa 150 de personalități marcante ale Galațiului. Pentru pietonalizarea din week-end, în zona intersecției cu str. Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică.

De altfel, în zonă se vor derula și alte proiecte importante pentru gălățeni ce vor duce în cele din urmă la crearea unui ansamblu urban ce include Teatrul Dramatic care va fi renovat, amenajarea spațiului din imediata apropiere a străzii Eroilor ce presupune și crearea unei parcări subterane, precum și reconfigurarea parcului unde se află Monumentul Eroilor Revoluției.

Valoarea totală a investiției ce vizează modernizarea străzii Domnească este de 21.782.244 lei, iar lucrările vor demara după reabilitarea rețelei de apă pe segmentul str. Eroilor – str. Gării, cea de pe segmentul str. N. Gamulea – str. Eroilor fiind deja realizată.

De la vorbă la faptă mai este însă de mâncat multă mămăligă (sau ce-or fi mâncând politicienii care promit marea cu sarea). Se estimează că procedurile până la demararea lucrărilor vor mai dura cel puțin 20-22 de luni, adică la treabă efectiv s-ar putea trece cam prin iunie-iulie 2024. Și – ce surpriză! – fix după două luni de la estimata începere a lucrărilor sunt alegerile locale. Mărețele realizări, e țara-ntreagă șantier, samd, știți dumneavoastră cum stă treaba cu propaganda. „Furaj pentru fraieri”, cum ar zice un celebru personaj monden.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr