Protest ciudat al polițiștilor din Galați. Listă de revendicări dominată de lăcomie, cereri de noi privilegii și politicianism

În ca că nu știați, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Galaţi s-a dat în stambă, joi, 11 august 2022, pe Platoul Monumentului Revoluţiei din faţa Prefecturii Galaţi, unde a protestat vajnic la adresa Guvernului. Că avem un guvern cam de doi bani, chitit doar pe „combinații” care să aduc profit personal și electoral politicienilor, o cam știm cu toții, nu-i nimic de obiectat. Dar când ies polițiștii să protesteze, te cam ia durerea de cap, căci nu-s nici pe departe cei mai amărâți dintre români. Muncitorii în construcții, agricultorii, muncitorii în industria textilă și pensionarii (ca să enumerăm doar câteva categorii de români care o duc mult mai greu decât purtătorii de „cașchetă”) ce să mai facă? Să se spânzure direct?

Lista de revendică a polițiștilor te cam lasă mască, parcă e de la un miting electoral al Opoziției. Printre altele alde nea Cașchetă cer să se majoreze salariul minim pe economie. Nu c-ar fi un lucru rău așa ceva, însă niciun polițist – dar absolut niciunul – nu este plătit la minimul pe economie, ci cu mult mai mult. Și-atunci de ce această revendicare cu parfum politic?

Ei bine, totul vine de la modul de calcul al lefurilor celor din MAI, unde baza este salariul minim brut pe economie (adică 2.550 lei acum) este înmulțit cu un coeficient de ierarhizare, în funcție de grad și funcție. Spre exemplu un agent șef (un fel de plutonier major de Miliție, ca să echivalăm un pic) are un coeficient de 2,9 (coeficientul crește odată cu gradul, până la peste 9 în cazul unui chestor), ceea ce înseamnă că leafa lui „de bază” este de 2.550 lei x 2,9= 7.395 lei brut. La asta se adaugă, firește, spor de vechime, spor de solicitare neuropsihică, spor de noapte, spor de dispozitiv și, desigur, norma de hrană de 1.200 de lei net lunar. Și, desigur, norma de uniformă, de 200 de lei pe lună (2.400 de lei pe an).

Am făcut această calculație pentru a sublinia că, de fapt, polițiștii au tot interesul ca salariul minim să fie cât mai mare, căci fiecare leu dat unui amărăștean care trăiește din banii ăia, în sectorul privat, este echivalentul (cu tot cu sporurile aplicate) a cam 4-5 lei pentru un subofițer de Poliție și a 6-12 lei pentru un ofițer.

Hai, că pe asta o putem înțelege, că nu-i nimeni pe lumea asta care să nu vrea o leafă mai mare. La fel cum îi înțelegem că zic că-s cam subfinanțați (or fi fi vrând Audi și BMW la muncă, nu Loganuri) și că-s cam puțini (dacă îi iei după efectele muncii lor – puține – par într-adevăr puțini, însă dacă intri prin birouri te cam sperii de mulțimile de „bătători de muște” de acolo), dar pe aia cu „lipsa de predictibilitate referitoare la pensiile militare de stat” îți vine cam greu să o înțelegi.

Păi, măi, cașchetarilor, cu ce sunteți voi mai cu moț față de un șofer de autobuz, supus unui permanent stres, care are școală tot cam cât voi, dar care e obligat să muncească până la 65 de ani, în vreme ce voi, pe la 50 de ani, o ștergeți din sistem cu o pensie superbă și, desigur, vă angajați pe la primării și poliții locale și alte sinecuri de stat, pe funcții plătite bine, cumulând leafa cu pensie. Că vorba aia, erați prea osteniți să mai lucrați în Poliție, dar sunteți taman buni, „fresh” cum ar veni, pentru poliția locală.

Complet sindicalistă – ca să nu zicem politicianistă, căci vine de la oamenii în uniformă, nu de la sindicatul docherilor – este și revendicarea privind „măsuri adecvate pentru gestionarea preţurilor la energie (luând în calcul Legea Coşului Minim pentru un Trai Decent) pentru a atenua explozia preţurilor şi a inflaţiei”. Păi, la ce lefuri aveți voi, măi, ce compensații mai vreți, lacomilor?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr