Criza falimentează pe capete firmele din Galați. În primele 6 luni din 2022, zeci de patroni s-au recunoscut învinși

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut la nivel național cu 11,9% în primele şase luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 3.417 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Regiunea Sud-Est, din care face parte și județul Galați, a resimțit din plin efectele crizei economice manifestate în ultimele luni. Așa se face că, numărul total de insolvențe din primul semestru al acestui an a fost în regiunea noastră în creștere cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind depășită ștacheta de 400 de cazuri.

În același timp, evoluția de la un județ la altul a fost una eterogenă, fiind în special influențată de profilul mediului de afaceri și de vulnerabilitățile acestuia în fața unor provocări din mediul economic.

Multe companii au fost afectate de perioada îndelungată a pandemiei, de creșterea necontrolată a prețurilor la energie și gaze, dar și la alte categorii de produse, precum materialele de construcții. Per ansamblu, creșterile de prețuri, reflectate în inflația fără precedent, au făcut ravagii, iar situația a fost și mai mult înrăutățită de blocajele unor lanțuri logistice și de incertitudinile induse în piață de războiul din Ucraina. La nivel național, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 599, însă au fost în scădere cu 0,83 față faţă de primul semestru din 2021.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află judeţele Bihor, cu 290 de insolvenţe (creștere de 29,46%), Cluj – 241 ( scădere de 9,40%) şi Timiş – 164 (creștere de 7,89%). Cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Gorj, respectiv 13, în scădere cu 56,67 faţă de aceeaşi perioadă din 2021, Harghita – 16 (dublu faţă de perioada similară din 2021) şi Botoşani – 19 (plus 5,56%).

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, în primul semestru al acestui an au intrat în insolvență 407 societăți comerciale și persoane fizice autorizate (PFA), față de doar 323 de insolvențe înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Mai exact, dacă în primul semestru din 2022 s-au înregistrat, la Galați, 64 de cazuri de agenți economici intrați în insolvență. Totuși, cele mai multe cazuri de insolvență din regiunea sud-est au fost înregistrate în Constanța, ce a avut 136 de cazuri în primul semestru al acestui an, față de 90 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce corespunde unei creșteri de 51% a numărului de firme aflate în dificultate.

Procentual, creșterea cea mai mare, de 92,31%, a fost înregistrată în Tulcea, care în primul semestru al acestui an a avut 25 de insolvențe, față de 13 insolvențe în prima jumătate a anului trecut.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr