În confruntarea cu o piață a muncii dominată de o scădere accentuată a deprinderilor profesionale ale potențialilor angajați, combinatul siderurgic de la Galați (cunoscut acum drept LIBERTY STEEL) a decis să schimbe ceva și să se ocupe de viitorii meseriași. Practic, vorbim despre renașterea conceptului de „școală de meserii” sau de „școală profesională”, cu contract încă din start cu viitorul angajator (cum era cândva).
Primii 21 de elevi care vor studia în sistem dual pentru a deveni electricieni au început anul școlar la Liceul Tehnologic Paul Dimo.
Fundația GFG România, în parteneriat cu LIBERTY Galați, a lansat acest program în luna mai în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României, Alteței Sale Regale Principele Radu al României și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României, cu ocazia vizitei pe platforma siderurgică.
Învățământul dual îmbină cunoștințele teoretice predate de profesori cu activitățile practice realizate cu ajutorul mentorilor LIBERTY Galați. Elevii vor avea oportunitatea să își dezvolte atât abilitățile tehnice, cât și abilitățile interpersonale de comunicare, de colaborare în cadrul unei echipe și de dezvoltare a încrederii în forțele proprii.
Tinerii vor lua parte, de asemenea, la un program educațional conceput special pentru ei de Rewise Learning, o organizație premiată din Mare Britanie. Toate aceste aspecte ale programului îi vor ajuta pe elevi să se pregătească pentru viață și carieră. Nu în ultimul rând, pentru cei 21 de elevi vor fi organizate activități extracurriculare distractive.
Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG Alliance și fondator al GFG Foundation, a declarat: „Suntem încântați să urăm bun venit în acest program primei generații de viitori electricieni. Ne propunem să educăm și să inspirăm tinerii din comunitățile noastre, să le oferim o perspectivă reală asupra industriei și experiență și să-i încurajăm să devină inovatorii și antreprenorii viitorului. Am încredere în succesul acestei clase de electricieni care este începutul unei colaborări pe termen lung. Investim în generațiile viitoare în beneficiul comunității noastre locale”.
Aida Nechifor, Director General LIBERTY Galați, a adăugat: „Echipele noastre de electricieni sunt pregătite să îi primească pe elevi și să îi învețe să lucreze în mod eficient și, mai ales, respectând normele de siguranță. Planul nostru ambițios de a produce GREENSTEEL în viitor presupune tehnologie performantă și pregătirea în prezent a muncitorilor și a specialiștilor de mâine. Ne bucurăm să colaborăm cu tinerii care vor schimba radical industria viitorului”.
Prof. Anca Ușer, director al Liceului Tehnologic „Paul Dimo”, a declarat: „Parteneriatul cu Fundația GFG și LIBERTY Galați pentru lansarea acestui proiect este o premieră pentru că vine cu o nouă abordare: îmbinarea procesului de învățare cu dezvoltarea personală. Astfel, în trei ani, cei 21 de tineri vor fi cu adevărat pregătiți pentru profesia de electrician și pentru viață.”
Fondată de Sanjeev Gupta și soția sa, Nicola, GFG este o organizație caritabilă care își propune să dezvolte programe educaționale care le oferă tinerilor o perspectivă asupra industriei prin experiențe din lumea reală, dezvoltându-le în același timp abilitățile de comunicare, încrederea în forțele proprii și abilitățile interpersonale.
Înființată în Marea Britanie în 2017 și lansată în România în august 2021, Fundația GFG lucrează cu parteneri educaționali pentru a ajuta mii de tineri prin intermediul unor programe de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), în vederea dezvoltării competențelor antreprenoriale și identificării oportunităților din comunitățile lor.
MĂDĂLINA DEDIU