Asociația Constructorilor de Nave cere Guvernului subvenții la energie, altfel „9.500 de oameni riscă să-și piardă pâinea”

Asociația Națională a Constructorilor de Nave din România (ANCONAV) a transmis oscrisoare deschisă prim-ministrului Nicolae Ciucă și miniștrilor Energiei și Economiei, Virgil Popescu și Florin Spătaru, scrisoare semnată de directorul general al ANCONAV, gălățeanul Gelu Stan.

În document este criticată Ordonanța de Urgență nr.119/2022, aprobată de Guvern pe 1 septembrie, privind plafonarea prețurilor din piața de energie și gaze naturale. În opinia constructorilor de nave, actul normativ poate atrage, în forma sa actuală, intrarea în faliment a unor unități din industria construcțiilor de nave, precum și pierderea a mii de locuri de muncă.

„Dorim să atragem atenția asupra pericolelor la care este expusă această ramură a industriei cu tradiție de peste 100 de ani în România, ca urmare a deciziilor guvernamentale recente din domeniul energiei”, se arată în documentul care precizează că „agenții economici vor fi nevoiți să suporte prețul total al energiei electrice facturat de furnizor, fără a putea beneficia de măsurile active de protecție promise de Guvernul României”.

„Se va reduce cu circa 25% gradul de competitivitate al produselor românești destinate în exclusivitate exportului, deoarece ponderea energiei electrice în fabricarea acestor produse este între 14 și 18%, în funcție de complexitatea lor. Se va reduce drastic, cu cel puțin 9.500, numărul locurilor de muncă și va apărea riscul de faliment la unele șantiere navale și agenți economici din industria orizontal”, se mai afirmă în document.

ANCONAV mai atrage atenția că OUG 119/2002 va produce scăderea fluxurilor de numerar în valută produsă din activitatea de export la extern al navelor construite în România, cu efecte asupra blocării investițiilor în derulare, a plății furnizorilor și a onorării contractelor la extern existente. Asociația solicită modificarea OUG 119/2022, în sensul aplicării plafonului de maximum 1 leu pe kWh, cu TVA inclus, și pentru consumul integral al agenților economici din industria națională.

ANCONAV are 50 de membri, din care opt șantiere navale și alte 42 de firme din industria orizontală, și realizează circa 2,9% din PIB-ul României. Printre membrii asociației se numără mai multe firme din Galați: Alewijnse, Liberty, Bureau Veritas, Damen Shipyard, Den Breejen DNV-GL, DMT Marine Equipment, Eekels, Heinen & Hopman, Helmers Group, ICEPRONAV Engineering, Ship Design Group, Navrom Shipyard, Nasdis și Marine Engineering (MEGA).

Din păcate, deși mesajul este unul corect, credibilitatea asociației este în continuă scădere, având în vedere faptul că este condusă de un domn care nu mai are nicio tangență cu navalistica de aproape două decenii (asta dacă nu cumva prin canalizarea orașului Galați circulă vapoare construite de dumnealui), dar și scandalul corvetelor pentru Marina României, unde s-a vorbit insistent în media despre un trafic de interese la limita legii.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr