S-a elucidat misterul fumului gros și înțepător care a învăluit Galațiul vineri. Ce spune Garda de Mediu

„Numai” 48 de ore le-a luat autorităților gălățene pentru a afla de unde provine fumul gros care a împânzit Galațiul vineri seară. Ei bine, acesta nu e nici din combinat, nici de la portul Giurgiulești și nici de pe câmpurile de lângă oraș, ci e marfă de import: a provenit de la un incendiu de proporții din Republica Moldova, după cum a declarat, duminică seara, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă.

„Incendiul a avut loc în localitatea Alexandru Ioan Cuza, care este cam în dreptul Tuluceștiului. Vântul a bătut din est, așa că fumul a venit spre noi. Am făcut măsurători în stațiile 3 și 4 din Galați, cele din partea de sud-est, în Bariera Traian și în Micro 20. Acestea ne-au indicat creșteri de pulberi și de suspensii în aer, ceea ce e logic pentru o seară de vineri, în condiții de trafic intens, mai ales între orele 16,00 și 19,00. Măsurătorile nu au arătat, în schimb, nicio creștere pe zinc sau pe azot”, a declarat Sorin Dănăilă..

„Cei de la ISU au primit informații de la omologii lor din Republica Moldova, care i-au anunțat apoi că incendiul a fost stins la ora 24,00. Până să primim aceste informări, colegii de la Agenția pentru Protecția Mediului făcuseră verificări în tot orașul, nefiind raportat nicăieri niciun incendiu”, a mai adăugat Dănăilă.

Vă reamintim că străzile Galațiului au fost îmbâcsite, vineri, 14 octombrie, de un puternic miros de fum, în unele zone ale orașului fumul fiind vizibil, însă nicio informație oficială nu a clarificat situația până duminică seară.

În fața acestei lipse de comunicare și-au făcut loc panica și teoriile conspirației. Spațiul virtual a fost plin de fakenews, prezentat în multe cazuri ca „dezvăluire absolută”. Ba că este un incendiu la combinatul siderurgic, iar autoritățile mușamalizează asta, ba că arde portul petrolier Giurgiulești. La un moment dat, s-a avansat chiar ipoteza că ar fi un incendiu mare în Delta Dunării (plecând de la o știre a ISU Tulcea, reinterpretată cu entuziasm de o serie de surse.

Au fost și numeroase înjurături la adresa celor care ard frunzele în curți (ei fiind considerați la un moment dat sursa fumului), trolii politici folosind momentul pentru a-i administra câteva șuturi cu substrat electoral primarului Ionuț Pucheanu.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr