Nesimțirea are mai multe fețe în administrația publică locală de la Galați. O clădire instabilă (în fapt o coșmelie hidoasă) de pe strada Brăilei, care în urmă cu circa 10 ani fusese trecută pe lista de demolare (pe bună dreptate, căci este un furuncul pe fața orașului) a ajuns să fie „privatizată” de municipalitate printr-o procedură cel puțin dubioasă.
Scandalul a început la sfârșitul anului 2021, când a fost scos la aprobarea Consiliului Local Galați proiectul de hotărâre privind vânzarea imobilului de pe strada Brăilei nr 18A, fără licitație, către chiriaș – un cunoscut medic din Galați, de altfel – contra a numai 5.966 de euro.
Ce-i drept, clădirea era un coteț din cărămidă, care abia se mai ține pe picioare, cu o suprafață de doar 33 de metri pătrați, însă având în vedere poziționarea, adică în „buricul târgului” (aferent intersecției dintre strada Brăilei și strada Traian, zona Potcoava de Aur adică), dar și faptul că „vine la pachet” cu 90 mp de teren, au apărut suspiciunile.
Prilej cu care s-a aflat că este invocată o evaluare făcută de Serviciul Public Geotopocad-Expert din cadrul Primăriei și că solicitantul ar fi „beneficiar recunoscut al dispoziţiilor Legii 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977″. Acestea prevăd „cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp”.
O „schemă” atent pregătită
Ceea ce puțină lume știe este că măgăria a fost atent pregătită și că totul s-a făcut „pe regie”. Mai exact, deși clădirea fusese aprobată pentru demolare încă din 2012, printr-o hotărâre a CL, „experții” primăriei s-au făcut că au uitat asta, așa că au închiriat clădirea șubredă, în 31 mai 2021, amintitului doctor (nu-i dăm numele momentan, că aici nu-i problema cu cel care cere, ci cu cel care dă). Mai mult decât atât, în 2 iunie 2021, cu o viteză demnă de carte a recordurilor a cerut să i se vândă spațiul amintit. Motivul invocat este și el impresionant: realizarea unui cabinet medical pentru a desfășura activități specifice. Admirabil!
Singura problemă este că totul a fost de la un capăt la altul o mare minciună. Asta chiar dacă primarul Pucheanu a făcut pentru cinci minute pe Tarzan și a impus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului. „Este un spaţiu comercial exact în centru! Cu siguranţă nu costă doar 6.000 de euro! Cu tot respectul, permiteţi-mi să retrag acest proiect de pe ordinea de zi!”, e exclamat edilul.
S-a retras, dar s-a și făcut!
La numai câteva luni de la scandal, în vara lui 2022, proiectul a apărut din nou pe tapetul CL și – ce să vezi? – de data asta a trecut lejer, nimeni nu și-a mai bătut capul. La scurt timp, spațiul a fost renovat și, ca prin minune, a căpătat și un etaj. Semn că atunci când bate baronul Dan Nica (al cărui bun amic este doctorul în chestiune) cu pumnul în masă se cam termină cu obiecțiunile. Mai mult decât atât, acolo nu-i niciun cabinet medical „de maximă importanță”, așa cum ne „amenințau” experții primăriei, ci spațiul a fost scos la închiriere.
Chiria cerută de noul proprietar este un pic peste 3.000 de lei pe lună (înainte, chiriașul plătea primăriei doar 600 de lei pe lună, adică de cinci ori mai puțin, căci primăria e omenoasă), că doar e în centru, nu prin vreo mahala. Practic, putem spune că municipalitatea a încurajat mediul de afaceri prin această „combinație”. Atâta doar că a făcut-o în paguba plătitorilor de taxe din acest oraș și în beneficiul profitorilor sistemului. Nimic nou, nu?