Chelului, tichia de mărgăritar în lipsea! Primăria Galați și-a luat tomograf pentru copaci

Tăierea copacilor de pe domeniul public a stârnit mereu scandal la Galați, municipalitatea fiind amendată în mai multe rânduri pentru încălcarea prevederilor legale, cu voie sau fără de voie. Certe este că mii de copaci, mai mult sau mai puțin sănătoși, au căzut sub lama drujbelor în ultimii ani. Vă dați seama de asta numai dacă vă uitași la modul cum s-au „amenajat” străzile Mihai Bravu sau Domnească, dar și parcurile din zona Mazepa (aferent străzii Brăilei), de la Spicu , „Eminescu” și, mai nou, Parcul CFR. Mai pe scurt, s-au tăiat și se taie copaci într-o veselie, de parcă ar fi dușmanii primăriei, nu alta.

Cum „ciorba” iese din acest punct de vedere cam nasoală (criticile curg, voturile scad), primarul Pucheanu a căutat o soluția. Dar n-a dres „ciorba” (în sensul de a opri defrișările), ci și-a găsit un alibi, „un capac”.

Potrivit datelor din portalul achizițiilor publice, Primăria municipiului Galați plătește 130.900 de lei fără TVA pentru un tomograf cu care să evalueze starea de sănătate a arborilor din oraș. Contractul a fost atribuit prin cumpărare directă firmei Terradig Construct SRL din Rodna, Bistrița-Năsăud.

„S-a identificat necesitatea achiziționării unui tomograf/scanner cu ultrasunete, având 24 de senzori pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor aflați în parcuri, pe drumurile publice și zone de promenadă, în vederea sporirii confortului cetățenilor și asigurării calității vieții. Totodată este necesară periodic o inspecție a sănătății arborilor. Dispozitivul trebuie să permită tomografierea sonică 1D-2D-3D a lemnului și a rădăcinilor”, se precizează în caietul de sarcini. Primăria recunoaște că este prima achiziție de acest fel.

Conform datelor tehnice Primăria a achiziționat „Pachet tomograf cu ultrasunete Rinntech, 24 de senzori, tabletă Getac și Pachet Arboradix pentru măsurarea rădăcinilor”. Pachetul include la livrare un training gratuit de câte șase ore, timp de trei zile.

Cum ar veni, copacii tot or să se taie și de aici înainte, însă n-o să mai fie nimeni vinovat căci – nu-i așa? – „s-a stabilit cu aparatul minune, bro”. De parcă ar ști cineva ce a rezultat din „tomografia” aplicată copacului… Vorba unui cunoscut comic: dar pe controlori cine-i controlează?

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr