Prutul Galați a ajuns pe locul 1 printre firmele din România în privința cifrei de afaceri din industria alimentară: peste 1 miliard de lei

Potrivit cifrelor oficiale, nu mai puțin de 12.600 de firme din România activează în sectorul industriei alimentare, care împreună fac o cifră de afaceri (conform datelor centralizate de Ministerul de Finanțe pentru 2021) de aproape 30 de miliarde lei, adică undeva la 6 miliarde de euro.

Mii de firme, însă, au o contribuție infimă la fenomen, greul fiind dus de primele 20 de societăți din partea de sus a clasamentului în funcție de cifra de afaceri, care fac circa un sfert din total, respectiv 7,7 miliarde de lei.

Oarecum surprinzător (fiind și o premieră, în același timp) prima poziție în top este ocupată de o fimă din județul nostru – Prutul Galaţi – care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei (circa 210 milioane de euro) și un profit de 64 de milioane (circa 1,3 milioane de euro), totul cu 410 angajați. Cum Prutul se ocupă mai ales cu producția de ulei comestibil, iar prețul uleiului s-a dublat în 2022, este de așteptat ca rezultatul financiar pe anul în curs să fie cu mult mai spectaculos. Sigur, către dublu în privința cifrei de afaceri, de văzut ce se va întâmpla și cu profitul.

Locul secund în amintitul clasament este ocupat de Transavia, care are 28 de ferme de creştere a păsărilor, localizate în județele Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş, Mureş, Harghita şi Caraş-Severin, cu o suprafaţă de teren agricol cumulată de 10.000 de hectare. În ultimii cinci ani Transavia ocupase prima poziție în domeniul industriei alimentare românești.

Poziția a treia ca nivel al cifrei de afaceri este deținută de Unicarm, cel mai mare angajator din industria alimentară. Compania (cu șase fabrici) activează atât în domeniul procesării cărnii, cât şi în panificaţie, industria îngheţatei şi lactatelor.

Una dintre cele surprinzătoare companii din top 20 este Tinervis Group, care operează lanţul de simigerii Luca, cu aproximativ 100 de locaţii. Să mai zică cineva că-i rău să ajungi la covrigi!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr