Datele statistice centralizate la 1 octombrie (mai proaspete nu există deocamdată) arată, oarecum surprinzător, că județul Galați a revenit pe un trend ascendent în ceea ce privește numărul de salariați, fiind înregistrată și o creștere ușoară a veniturilor salariale.
Partea nasoală este că, în ciuda creșterii, lefurile gălățenilor rămân încă sub media înregistrată la nivel național, conform datelor corespunzătoare sfârșitului trimestrului trei 2022, centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Galați. Mai exact, leafa medie de la Galați este cu 850 de lei mai mică decât media pe țară.
Numărul de salariaţi înregistrați oficial la sfârşitul lunii septembrie 2022 a fost, în județul Galați, de 121.050 persoane, cel mai mare înregistrat în cursul acestui an. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut se înregistrau 120.042 de salariați, ceea ce corespunde unei creșteri anuale cu 1.008 angajați la firmele și instituțiile gălățene. Bine, nu știe nimeni dacă cei 1.008 angajați în plus lucrează în economia vie, privată, sau sunt lipitori de afișe care au umflat ștatele de plată de prin primării. Înclinăm să credem că mai degrabă este vorba de cea din urmă ipoteză.
Ca evoluție generală, județul Galați a intrat în acest an cu un număr total de 120.128 de salariați, pentru ca la sfârșitul primului trimestru să se ajungă la 120.368 de salariați, iar la sfârșitul trimestrului doi să se ajungă la 120.679 de salariați. Pare mult, dar este îngrijorător de puțin, dacă socotim că județul are de cinci ori mai mulți locuitori. Practic, doar unul din cinci gălățeni are un serviciu plătit. Mai avem și un pensionar aici, iar restul – în total, circa 350.000 de oameni, nu au vreo sursă de venit, trăiesc din ajutoare sociale, din muncă la negru, din furat, din câte-o palmă de pământ sau sunt în întreținerea părinților.
Pe partea de lefuri – că degeaba muncești dacă nu primești -, în luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Galaţi a fost de 5.599 lei, cu 1,3 la sută mai mare decât în luna precedentă. Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, creşterea a fost de 4,6 la sută. Pare ceva eroic, însă dacă socotim că majorarea generală a prețurilor depășește 20% (și asta doar statistic, că în realitate a depășit 50% la produsele esențiale traiului), descoperim că salariile (ca putere de cumpărare) au scăzut abrupt de fapt, nu au crescut.
În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal net în luna septembrie 2022, acesta a fost de 3.503 lei, mai mare cu 1,3 la sută faţă de luna august 2022. Faţă de luna septembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal net din luna septembrie 2022 a înregistrat o creştere cu 6,8 la sută în judeţul Galaţi.
Cum spuneam deja, lefurile gălățenilor sunt cu mult sub media pe țară, iar asta nu ni se trage de la bugetari, căci la ăștia există o schemă unică de salarizare, ci de la sectorul privat, care o ține mai mult în salariul minim pe economie, ca o consecință directă a faptului că multinaționalele au ocolit Galațiul, așa că la putere e salariul minim.
Mai exact, în luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu brut pe țară a fost 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7 la sută) mai mare decât în luna august 2022. Câştigul salarial mediu net a fost 4.003 lei, în creștere cu 70 lei (+1,8 la sută) faţă de luna august 2022, potrivit datelor INS. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,8 la sută.