Apele Române a făcut un soi de bilanț pe 2022, prilej cu care am aflat cu toții că din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate de inspectorii instituției (prin Inspecția Bazinală și Teritorială de Apă) în perioada ianuarie-noiembrie 2022, peste jumătate (53%) au fost aplicate pentru exploatarea haotică sau ilegală a agregatelor minerale. A balastului, mai pe limba noastră, a muritorilor de rând.
Astfel, din cuantumul total al amenzilor aplicate, respectiv de 13.075.000 lei, aproape 7 milioane de lei (6.961.000 lei) au vizat exploatarea agregatelor minerale, prin nerespectarea legislației în domeniul gospodăririi apelor.
Sancțiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1.600 de controale, din care 84 s-au efectuat în comun cu alte instituții abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare.
Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv prin încălcarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare.
„Atragem atenția asupra faptului că exploatările de balastiere (nisip, pietriș) care nu respectă obligațiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului și pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor (diguri, apărări de mal).
Pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancțiunile contravenționale au vizat toate celelalte tipuri de folosințe, respectiv stații de epurare și alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C și D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale etc.
Activitățile Inspecției Naționale a Apelor Române vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, a competențelor și obligațiilor ce le revin pe tot parcursului anului”, a precizat instituția.
Toate bune și frumoase, așadar. Am înțeles cu toții că șefii de la Apele Române s-au prins și ei, după decenii de haos și jaf, că balastierele sunt un dezastru pentru râuri, pentru mediu. Și că acolo se încalcă legea în cele mai multe cazuri. Și nu doar legea fiscală, ci legislația de mediu, ba chiar și legea firii.
Efectele sunt însă palide. Câteva amenzi, câteva dosare penale. La amploarea fenomenului, amenzile date sunt frecție la piciorul de lemn. La fel, dosarele penale se vor lăsa cu amenzi penale sau, în cel mai bun caz, cu condamnarea cu suspendare a unui acar Păun, a unui angajat oarecare al firmelor în culpă. Dovada că așa se va întâmplă vine din faptul că Apele Române refuză de mai bine de un deceniu să facă publice numele firmelor care distrug râurile țării. Nu de alta, dar am putea afla, astfel, că acționarii acestora sunt, unul și unul, oameni din zona politicii social-democrate și liberale. Că doar n-or fi auriștii sau useriștii!