Situație alarmantă: peste 3.000 de gălățeni au fost diagnosticați cu gripe și pneumonii, în numai o săptămână

Avalanşă de viroze, pneumonii şi gripe în Galaţi. Peste 3.000 de gălăţeni au fost diagnosticaţi într-o singură săptămână cu viroze şi pneumonii. Multe dintre afecţiunile respiratorii au produs complicaţii care au ajuns şi la alte organe.

Programul vizitatorilor în spitale a fost restricţionat total în unele secţii sau redus. Îngrijorătoare este creşterea numărului de cazuri la gripă, într-o singură săptămână s-a ajuns la 156 de cazuri faţă de doar unul în săptămâna anterioară de raportare.

Situaţia cea mai complicată se înregistrează la Spitalul de Urgenţă pentru Copii, unde medicii de la UPU abia mai fac faţă numărului foarte mare de prezentări, spitalul fiind plin. „Incidenţa a crescut cu peste 50 la sută, acum în mod frecvent avem între 100 şi 150 de prezentări la compartimentul de primiri urgenţă. Cu greu facem faţă, dintre aceştia 50 la sută sunt pacienţi cu infecţii respiratorii, gripa este predominată şi virusul sinciţial respirator. Spitalul este în permanenţă plin şi facem eforturi mari să avem locuri pentru cei internaţi”, a precizat dr. Marius Dănilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Urgenţă pentru Copii Galaţi.

Multe dintre cazurile prezentate sunt cu recidivă sau cu complicaţii pentru ORL care necesită internarea.

A crescut și numărul solicitărilor către Ambulanţă pentru cazurile de gripe şi viroze. Conducerea SAJ Galați spune că dacă va continua trendul de creştere nu este exclus să se mărească numărul de echipaje. „Suntem în vârful unui val de gripă, din circa 200 de solicitări pe care le avem în medie pe 24 de ore circa 30 la sută sunt cu gripă, cu simptome de gripă, cu febră, cu dureri musculare, cu viroze respiratorii. Dacă situaţia epidemiologică o va impune va trebui să aducem echipaje de acasă”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ.

Creşterea alarmantă a numărului de viroze şi gripe e cauzată în special de recenta perioadă de sărbători când reuniunile de familie au favorizat dispersia virusurilor, dar şi de numărul redus de persoane vaccinate antigripal.

„Gripa, unde săptămâna anterioară aveam un singur caz, în săptămâna menţionată s-au înregistrat 156 de cazuri cu 48 de internări. Creşterea numărului infecţiilor respiratorii sunt cauzate de contextul sărbătorilor în care toţi ne-am întâlnit cu rudele, cu prietenii în spaţii închise, dar şi procentului scăzut de persoane vaccinate antigripal. În ceea ce priveşte spitalele, secţiile sensibile, respectiv ATI, acolo s-a restricţionat vizita aparţinătorilor, de asemenea, în restul secţiilor s-a micşorat programul de vizită”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.

Potrivit autorităților medicale, măsurile care trebuie luate la primele simptome de boală sunt purtarea măştii în zone aglomerate, vaccinarea antigripală şi prezentarea la medicul de familie.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr