Primăria promite „un pod spectaculos” peste Valea Țiglinei. Între timp, podețul rutier de la Filești zace de 4 ani rupt și nereparat

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunţat că în cadrul proiectului de reabilitare a Falezei Dunării, va fi cuprins şi un proiect spectaculos ce va viza construirea unei pasarele suspendate care să traverseze zona Trece Bac. Cum ar veni, peste Valea (Râpa) Țiglinei, așa cum o știu gălățenii de o anumită vârstă.

„În proiectul de reabilitare şi modernizare a falezei, vom redesena întreaga zonă adiacentă şi, ca element de noutate, spectaculos spun eu, vom construi o pasarelă suspendată în zona Trecere Bac, pasarelă care să fluiduzeze traficul. După cum ştiţi, la orele de vârf, acolo se creează ambuteiaje, fiindcă strada se îngustează de la patru la două benzi. Aşa că sunt luate în calcul două variante şi vom vedea care va fi aleasă, în aşa fel încât să ne încadrăm în bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

„Ne gândim la o pasarelă suspendată, care va face legătura între Faleza Superioară şi strada care urcă spre Turnul de televiziune. Se va urca pe acest pod în zona unde bulevardul falezei se îngustează la două benzi, iar descărcarea se va face mai sus de noul sens giratoriu, cel care facilitează circulaţia spre Plaja Dunărea. Aceasta este varianta mai scumpă. Varianta ceva mai ieftină va presupune construcţia unor bretele cu descărcare exact în sensul giratoriu de la plajă. Această variantă de lucru va presupune străzi lărgite şi vorbim aici de bulevardul Cloşca şi strada care urcă spre Turnul TV. Va fi reconfigurat şi sensul giratoriu de la Trecere Bac”, a explicat Ionuţ Pucheanu, primarul Municipiului Galaţi.

Edilul şef a mai afirmat că, indiferent de disponibilităţile bugetare, zona de la Trecere Bac va fi reconfigurată complet.

„Ca bani, întregul proiect al Falezei, care cuprinde şi această pasarelă de fluidizare a traficului, îl estimăm la cel puţin 30 milioane de euro, banii urmând să fie atraşi din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) din actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. Eu sper să obţinem o sumă mai mare, dar am convingerea că vom reuşi să atragem măcar cei 30 milioane de euro pentru că, vă reamintesc, anul trecut, am obţinut tot de la UE bani pentru proiectul tehnic al falezei, care este în curs de execuţie, ori nu cred că ne-au dat atâţia bani pentru un proiect pe care nu au de gând să îl finanţeze în continuare”, a conchis primarul Galaţiului.

Acuma, ce să zicem și noi? Foarte frumos că primarul are idei, vrea să facă, se implică. Băi, dar în timp ce el visează Golden Gate pe Faleză, realitatea dură ne dă un cap în gură. Și zicem asta gândindu-ne că la ieșirea din Galați spre DJ 251 (Smârdan-Schela-Pechea-Cudalbi-Tecuci), un drum extrem de circulat, există un podeț (VEZI FOTO), în valea la Filești (strada dinspre Talciocul vechi către fostele sere și apoi către zona Atlas), care este pe jumătate ruinat de mai bine de patru ani. Pe acolo se circulă doar pe o singură bandă, uneori fiind cozi enervante.

Repararea amărâtului ăla de podeț, de 6 metri lățime și de 15 metri lungime, costă o sumă insignifianță, probabil nu mai mult de 100.000 de euro. Și totuși, de patru ani nu se întâmplă nimic. NI-MIC! Iar asta nu-i în măsură să ne facă să credem că primarul Pucheanu va face un pod de 30 de milioane de euro peste râpa Țiglinei. Dar, da, știm, la anul sunt alegerile locale, trebuie inundat electoratul cu promisiuni…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr