Oamenii de afaceri din PIMM Galați: „Modificările din Noul Cod Fiscal au amplificat munca la negru, nu au redus-o!”

Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) din județul Galați este de părere modificările aduse în ultimele luni noului Cod Fiscal au fost de natură să afecteze foarte mult micile afaceri. În opinia amintitei entități profesionale, cele mai mari probleme le-au generat modificările legislative care au obligat firmele să plătească acele contribuţiile aferente la nivelul unui salariu minim pentru 8 ore de muncă şi pentru angajaţii part-time care lucrau doar două ore pe zi.

În aceste cazuri, majoritatea covârşitoare a întreprinzătorilor a decis concedierea acelor angajaţi part-time, care, ulterior, „s-au adaptat condiţiilor”, lucrând la negru, la aceleaşi firme, aşa că, de fapt, modificările aduse Codului Fiscal au avut un efect invers decât cel vizat, adică au trimis în economia subterană şi munca part-time.

„Un efect pe care, de altfel, reprezentanţii întreprinderilor private mici şi mijlocii, dar şi sindicatele, l-au anunţat încă din vara anului trecut, moment în care au cerut guvernanţilor să caute alte soluţii pentru o mai bună încasare a contribuţiilor la bugetul de stat, printre măsurile propuse numărându-se accelerarea digitalizării ANAF, reducerea marii evaziuni fiscale şi, de asemenea, diminuarea cheltuielilor guvernamentale”, a precizat PIMM.

Potrivit datelor centralizate la nivelul filialei locale Galaţi a Consiliului naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, anul trecut, la nivelul judeţului şi-au desfăşurat activitatea şi, ca urmare, au plătit la stat taxe şi impozite 30.365 de entităţi economice.

Comparativ cu datele anului 2021, s-a înregistrat o creştere de 4,49%, care poate fi explicată şi de faptul că anul trecut venea după doi ani de pandemie şi restricţii care au produs mari efecte negative în mediul economic – au fost mulţi întreprinzători care şi-au redus activitatea, alţii care au suspendat-o temporar, mai ales cei din domeniul HORECA şi cei din comerţ – unde, de pildă, în perioada pandemiei, magazinele din mall-uri erau obligate să îşi achte chiriile, chiar dacă accesul cumpărătorilor în centrele comerciale era închis. Anul trecut însă nu au mai existat restricţii sanitare, oamenii au reînceput să călătorească să îşi cumpere vacanţe şi să meargă la shopping.

Pe de altă parte însă, datele Registrului Comerţului Galaţi arată că anul trecut au fost înregistrate 917 dizolvări de firme, cu 40,43% mai multe decât în 2021.

Procentul situează judeţul Galaţi pe al şaptelea loc pe ţară în această privinţă, cea mai mare creştere a dizolvărilor de firme fiind înregistrată în Vaslui, 68%, urmată de Caraş Severin 64%, Giurgiu 59%, Olt 52% şi Mehedinţi 43%. Şi în privinţa radierilor, anul trecut 1.563 de firme din judeţul Galaţi au apelat la această procedură, cu 14% mai multe decât în 2021, iar dinamica privind firmele intrate în insolvenţă arată un plus de 2.54% faţă de 2021.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr