Primăria Galați a scos la vânzare mai multe terenuri din oraș. Unde se află acestea și de la preț pleacă licitația

Primăria municipiului Galaţi a scos la licitaţie publică şase terenuri libere de construcţii şi aşteaptă, până pe 17 februarie 2023, ofertele din partea celor interesaţi să cumpere. Preţurile de la care vor porni licitaţiile variază între 193,89 euro/mp – cel mai scump teren – şi 26,1 euro/mp – cel mai ieftin. La aceste sume (sau la prețul final, după caz) se aplică și TVA de 19%.

Partea oarecum interesantă este că stabilirea valorii de plecare a generat controverse la cea mai şedinţă ordinară a Consiliului Local. Motivul: între expertizele independente și cele ale serviciului specializat (Geotopocad) sunt diferențe foarte mari, de pot ajunge și la de 2,5 ori suma. Și cum doi experți onești nu pot ajunge la o așa de mare diferență (la urma-urmelor, metodologia de evaluare este aceeași) se ajunge la suspiciuni.

Cei de la USR și-au transmis suspiciunile în plenul ședinței, în vreme ce primarul Ionuț Pucheanu s-a apărat în stilul caracteristic: „Nu-i vând nici mamei, nici lui tata nimic. Nu am niciun interes personal, cel mai probabil nici dvs. Nu vinde nimeni orașul Galați! Vorbim de suprafeţe de câțiva metri pătraţi. Primăria a dat o dată bani pentru o evaluare la Geotopocad, a mai dat alți bani la două companii pentru evaluări independente, dăm și a treia oară pentru o a treia părere! Pentru că discrepanțele sunt consistente, de la simplu la dublu sau la triplu. Dar hotărâți-vă o dată cum vă poziționați vizavi de vânzări. Banii din vânzări au o destinație specială, merg pe investiții, nu pot fi folosiți pentru salarii sau altceva, nici măcar pentru spectacole”.

Interesant este că argumentele edilului au convins, așa că vânzările au fost aprobate, deși semnele de întrebare tot rămân și, de dragul contribuabililor, ar trebuie ca Primăria să descâlcească îțele și să furnizeze, public, un răspuns pertinent.

Revenind la obiectul tranzacțiilor, trebuie spus că cele șase terenuri libere de construcţii sunt situate în diferite zone ale oraşului. Cel mai valoros este un teren intravilan de 369 mp, situat în strada Stadionului nr. 17A, pentru care prețul de pornire este de 193,89 euro/mp, fără TVA. Se află undeva între Sala Sporturilor și Liceul Sportiv, cu ieșire la strada principală (sunt câteva vile interesante în zonă).

Cu 144 de euro/mp, fără TVA , este scos la vânzare un teren cu o suprafaţă de 369 mp, situat pe strada Mărăști nr. 42, adică în zona Gheorghe Doja, în spatele blocurilor noi de lângă Liceul „Sfânta Maria”.

Cea mai generoasă suprafaţă – 800 mp – se află pe strada Brăilei nr. 223B (în zona „La Neacșu”), unde preţul porneşte de la 80 euro/mp, fără TVA.

Pentru un teren de 500 mp, situat în strada Calea Prutului nr. 220A (la câteva sute de metri după piața Rușilor, limitrof cu strada principală), licitaţia va porni de la 63,55 euro/mp fără TVA.

Alte două terenuri se află în Barboși, pe strada Nicolae Labiş nr. 18A şi, respectiv, 16A, lot 2. Pentru cel de 305 mp, prețul de pornire este de 34,53 euro/mp, fără TVA, iar pentru cel de 793 mp – 26,1 euro/mp, fără TVA.

Aceste valori au fost stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local, în 21 decembrie 2022, la finalul unei dezbateri care a stârnit controverse între aleşi. În afară de cele şase terenuri licitate, s-au aprobat şi alte 21 de vânzări directe, către persoane fizice sau agenţi economici, a unor terenuri închiriate sau concesionate, ocupate deja de construcţii.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr