Pentru început să zicem cum se vede treaba din comunciatul Protecției Consumatorului. Timp de o săptămână, în intervalul 6-13 februarie, în coordonarea vicepreședintelui ANPC, Sebastian Hotca, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galaţi a efectuat verificarea unor cămine destinate îngrijirii vârstnicilor din județ, parte a unei tematici naţionale de control.
Verificările au avut loc la Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale și la Căminul pentru persoane vârstnice ”Ştefan cel Mare”, ambele din municipiul Galați, precum și la Asociaţia „Paradisul Bunicilor” din sat Costi, comuna Vânători.
Cu această ocazie, comisarii CJPC Galaţi au aplicat trei amenzi contravenționale, în valoare de 8.000 de lei, patru avertismente, oprind, totodată, definitiv, de la utilizare, în prepararea hranei, o serie de produse alimentare.
Neregulile constatate sunt deosebit de numeroase, plecând de la utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită sau cu starea termică schimbată, nerespectarea meniului afişat, folosirea unor spatii frigorifice neigienizate, cu acumulări de gheaţă, cu cântar neverificat metrologic, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale (instrumente de lemn şi plastic ce nu pot fi igienizate cu uşurinţă), lipsa noptierelor pentru fiecare pat în parte, utilizarea unor prosoape și a unor cearșafuri cu un grad avansat de uzură, folosirea unor saltele murdare sau deformate, nerespectarea numărului de grupuri sanitare şi duşuri aferente beneficiarilor cazaţi, existența unui întrerupător spart, cu pericol de electrocutare şi a unei infiltraţii de apă într-o cameră și până la existenţa, pe materialul de informare aflat pe site-ul de prezentare, a unor servicii care, în realitate, nu erau prestate de persoane calificate (frizerie-coafură sau kinetoterapie).
CJPC Galați menționează că o parte dintre neregulile constatate au fost remediate în timpul controlului.
Și-acum, partea nevăzută
Partea neștiută este că astfel de controale au avut loc în toată țara. Și au fost vizate azilurile gestionate de primării sau de asociațiile umanitare. Adică cele unde tarifele sunt mici și foarte mici, ba chiar la unele nu există niciun tarif, căci sărmanii sunt ținuți pe gratis, iar cheltuielile sunt acoperite din donații.
De ce doar la ăștia și nu și la azilurile private înființate de „investitori” în domeniul „tratamentelor paleative”? Uite, aici este adevăratul mister! În România, conform cifrelor oficiale, sunt peste 200 de aziluri private. Unele au în spate politicieni de frunte, altele țin de rețele internaționale care, evident, vor „să facă banul” din activitate, nu degeaba tarifele sunt duble sau chiar triple față de azilurile obișnuite, publice. Iar azilurile bisericii ortodoxe sau ale primăriilor îi încurcă pentru că: 1 – au tarife mai mici sau deloc; 2 – au tradiție și notorietate.
Cum scapi de concurența asta? Suni un prieten! Iar dacă se întâmplă care prietenul să fie „sculă pe basculă” la Protecția Consumatorului, atunci se naște o „campanie de control”. Una țintită, cu prilejul căruia azilurile cu prețuri mici sau care oferă gratuitate sunt amendate că „nu au cântar verificat metrologic” (de parcă azilul ar vine castraveți la piață) sau pentru că „n-au respectat meniul afișat” pentru că au oferit în plus la masă o felie de cozonac, de hramul bisericii din apropiere. În schimb, la ceilalți nu se verifică. Sau se fac procese verbale că totul e ca-n rai! O fi treaba asta abuz în serviciu? Cam așa pare!
Ăștia n-au nicio rușine, este cât se poate de clar, dar cine să le dea peste bot? Că procurorii au ajuns și ei, tot mai mulți, niște cozi de mătură care nu mai reușesc să trimită pe nimeni în judecată, iar dacă îl trimit, rechizitoriul este așa de slab că este demolat și de un avocat stagiar…