Cât de sigure sunt clădirile din Galați în cazul unui cutremur. Datele prezentate de experți sunt de natură să provoace groază

Ne-am obișnuit cu ideea că, fiind un oraș muncitoresc reconstruit de comuniști, Galațiul a scăpat de clădirile vechi, cu risc seismic, ba chiar se „lăfăie” cu blocuri relativ noi, bine făcute, cu rezistență ridicată la cutremure. Ei bine, realitatea nu-i deloc așa, lucrurile nu sunt deloc roz, iar datele prezentate de specialiști ne cam îngrozesc.

În primul rând, orașul este situat în cea mai periculoasă zonă seismică din această parte a Europei. În plus, nici siguranța clădirilor nu-i tocmai așa de ridicată precum s-ar crede. Dar să detaliem.

Ce spun despre riscul seismic cei de la INFP

Specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) au arătat, recent, care sunt cele mai periculoase și cele mai sigure zone din România în caz de cutremur. Conform datelor, judeţul Galaţi se află în zona roșie .

Astfel, potrivit istoricului seismografic, printre cele mai sigure judeţe din ţară în caz de cutremur puternic se află Timiş, Caraş Severin, Satu Mare, Constanţa, precum şi graniţa dintre judeţele Suceava şi Maramureş. Aproape la fel de sigure sunt zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva şi Bistriţa. O altă zonă sigură în caz de seism major se află între judeţele Sibiu şi Braşov, care sunt încadrate la risc seismic mediu. De asemenea, printre judeţele cu risc mediu se mai numără Mureş, Neamţ şi Suceava.

Potrivit statisticii INFP, cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani și Galați, precum şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Iași, Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. De asemenea, în zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă şi Tulcea.

Harta de risc seismic

În traducere liberă, orice cutremur major din zona Vrancea se va simți mai tare și va produce daune mult mai mari în Galați decât la Tulcea sau la Piatra Neamț.

Legenda blocurilor sigure din Galați

Un alt aspect demonstrat de experți în ultimii ani este că blocurile din Galați nu sunt deloc așa de sigure pe cât se credea. Astfel, în zonele Mazepa I și Țiglina I sunt probleme majore din cauza tasărilor solului și a îmbibării lui cu apa infiltrată din sistemul de canalizare. Acest lucru rezultă dintr-o serie de expertize tehnice. În Mazepa I, astfel de expertize au for făcute cu ocazia problemelor apărute la blocurile dintre „Potcoava de Aur” și „Trei Star”, la construirea parcării etajate de la „Ancora” și la consolidarea Bisericii Precista. În ȚIglina 1, concluziile apar în expertizele legate de modernizarea Falezei, dar și de consolidarea unor blocuri afectate de tasări.

Probleme mari sunt, potrivit unor expertize, și la blocurile din zona bulevardelor Siderurgiștilor, Brăilei și 1 Decembrie 1918. Acolo, numeroase blocuri care nu avea prevăzute din construcție spații comerciale au parterul modificat, în sensul că pereții de rezistență din plăci prefabricate au fost sparți sau chiar demolați complet. Mai mult, unele dintre aceste blocuri cu structura de rezistență serios șubrezită au fost și mansardate, ceea ce a amplificat riscul.

Potrivit experților în construcții cu care am discutat dacă un astfel de bloc a fost construit la standardul de rezistență de 8,5 grade pe scara Richter (standard valabil la clădirile ridicate după 1977, anterior a fost de doar 7,5), prin demolarea pereților de la parter standardul a scăzut la 7-7,2 grade, iar mansardarea a dus riscul de prăbușire al clădirii la 6,7-6,8 grade pe Richter. Situația este mai mult decât alarmantă.

Probleme foarte mari sunt și cu clădirile construite fără autorizație și apoi intrate în legalitate ca efect al unei prevederi legale criminale. Astfel, aproape 1.000 de imobile ridicate după 1989 în oraș – unele făcute în regie proprie, fără a respecta nicio regulă de rezistență – pot în caz de cutremur să omoare oameni „regulamentar”, căci așa s-a decis administrativ, fără a ține cont de experți…

Concluzia este cumplită. Estimările Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă indică faptul că la un cutremur de peste 7,4 grade Richter, ar fi peste 350.000 de clădiri rezidenţiale distruse în ţară, din care circa 37.000 în judeţul Galaţi. Mai mult de 10% din totalul național!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr