Știți scandalul cu canalul Bâstroe. Vă reamintim că unii dintre oficialii români (vârf de lance fiind Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor) acuză Ucraina că a adâncit fără drept respectivul canal, încălcând toate tratatele internaționale, iar excavațiile pun în pericol Delta Dunării. Nu știm cât adevăr și câtă propagandă este în aceste acuzații.
În schimb știm că partea ucraineană a recunoscut că face dragaje pe Bâstroe. Numai că vecinii noștri nu recunosc nici să-i ameninți cu Putin că au săpat mai mult de 3,5 metri. Pentru că, să fie clar, au voie, conform tratatelor internaționale, să aibă pe Bâstroe un șenal navigabil de 3,5 metri adâncime.
Evident, asistăm la un ping-pong diplomatic în chestiune, și-au vârât coada și serviciile secrete americane și ruse, se pun paie pe foc din ambele direcțiile, se manipulează cu entuziasm, iar poporul se duce pe fentă în funcție de simpatiile pe care le are: unii pentru că-s pro-ruși, alții pentru că-s pro-ucraineni, alții pentru că patrioți, mai sunt și ceva ecologiști, dar și o mulțime de habarniști care se simt bine flecărind pe internet și dându-se experți, deși n-ar fi în stare să deosebească un izvor de-o damingeană.
În fine, altceva voiam să vă zicem. Cu câteva zeci de ore în urmă, oficialii ucraineni au aruncat și o mică bombiță, care demontează afirmația ministrului Grindeanu cum că la Bâstroe „se sapă fără să fim informați”. Ucrainenii spun că au documente care atestă că au notificat administratorul Dunării (adică AFDJ Galați) cu privire la ceea ce se face acolo, că au furnizat întreg desfășurătorul de lucrări și că au primit avizul necesar. Deci nu-i ca-n Vestul sălbatic, așa cum țipă Grindeanu, secondat abil de șeful lui de la partid, Ciolacu.
Partea interesantă este că AFDJ tace ca mistrețul în păpușoi. Nu confirmă și nici nu infirmă, ceea ce demonstrează că e ceva putred în toată povestea asta. Și nici nu ne-ar mira, câtă vreme acolo este un cuibușor de politruci și de sinecuriști, care pesediști, care liberali. Regăsim în consiliul de administrație un tractorist, o magazioneră, o secretară, un inspector fiscal și alți câțiva a căror expertiză este că au ocupat cândva niște funcții prin parașutare politică, nu pentru că s-ar pricepe la domeniul respectiv: adică navigație și administrarea Dunării. Iar fiecare are o indemnizație pe măsura greutății carnetului de partid: 8.864 de lei pe lună, pentru a participa la patru ședințe a câte o oră. Bun job!
Cât privește conducerea AFDJ Galați (asigurată de câteva luni de Angela Stela Ivan, care, totuși, are un CV impresionat, este înalt calificată în domeniu), trebuie știut că de mai bine de 10 ani șefii nu au mai fost desemnați prin concurs, conform legii, ci puși de un partid sau de altul, după cum a bătut vântul politic. Dar, dincolo de toate astea, rămâne în discuție subiectul zilei: poate explică public, totuși, conducerea AFDJ dacă a dat sau nu avizele pentru Bâstroe.