Actorul Gheorghe V. Gheorghe s-a stins din viaţă miercuri, 1 martie 2023, la vârsta de 93 de ani.
Născut la Ploieşti, pe 21 septembrie 1930, Gheorghe V. Gheorghe a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A simţit de timpuriu chemarea scenei, cizelându-şi talentul pe băncile Facultăţii de Teatru din București, alături de nume consacrate ale teatrului românesc precum Ştefan Bănică, Ion Cojar, Matei Alexandru, Radu Penciulescu, Eugen Țugulea, Ion Dinulescu, Valeriu Grama.
A absolvit şi Școala Populară de Artă din Ploiești, secția Actorie, avându-i colegi, printre alții, pe marele actor Toma Caragiu și pe regizorul Valeriu Moisescu. La Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, la clasa prof. Ion Talianu, i-a avut asistenţi pe Grigore Vasiliu Birlic şi Victor Moldovan.
Debutând pe scena Teatrului de Stat din Oradea, în 1955, cu rolul Brânzovenescu din piesa „O scrisoare pierdută”, Gheorghe V. Gheorghe s-a stabilit pe meleagurile gălăţene la începutul anilor ʼ60, „în mijlocul acestei familii de comedianţi, o alcătuire trainică şi sănătoasă cu un bogat univers sufletesc a cărei satisfacţie spirituală sunt aplauzele”, după cum mărturisea actorul. Crescând de la un rol la altul, întruchipând personaje diverse ca gen şi structură în cele peste cinci decenii petrecute „pe sfânta scândură a scenei, unde mi-am dăruit viaţa şi inima, entuziasmul tinereţii, încrederea şi pasiunea, lacrimile şi deznădejdile…”, Gheorghe V. Gheorghe a devenit în scurt timp un nume recunoscut și îndrăgit al scenei gălăţene, făcând parte integrantă din viaţa culturală a oraşului de la Dunăre.
Gheorghe V. Gheorghe s-a dăruit scenei, dând viaţă multor personaje din dramaturgia naţională sau mondială, calităţile sale artistice deosebite fiind puse în valoare în piesele montate pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați, prin interpretarea a sute de roluri ce acoperă tot registrul dramatic, de la tragic la comic, de la grotesc la sublim.
A debutat publicistic cu poezii, în revista „Familia” din Oradea, în 1958, iar editorial, cu volumul de poezii „Locuiesc pe o stea”, tipărit la Editura „Alma” din Galaţi, în 1995.
Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Dramatic, joi, 2 martie, la ora 13,00, gălăţenii care l-au iubit putând să-i aducă astfel un ultim omagiu.
MĂDĂLINA DEDIU