Campanie de donare de sânge în județul Galați: „Avem același sânge!”. Ce avantaje au donatorii

Vineri, 17 martie, între orele 8.00-15.00, la sediul Primăriei Matca, va avea loc un amplu eveniment de donare de sânge. Timp de 7 ore, într-un spaţiu special amenajat din interiorul primăriei, se va desfăşura campania naţională „Avem acelaşi sânge”, inițiată de postul de televiziune Digi24, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Consiliul Judeţean Galaţi, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină şi Primăria Matca.

„Ne-am alăturat fără ezitare acestei campanii naţionale de donare de sânge, care are rolul de a trage un puternic semnal de alarmă asupra importanţei donării de sânge, precum şi asupra numărului mic de români care donează. A fost desemnată localitatea Matca pentru acest important eveniment, tocmai pentru că cei din municipiul Galaţi sau din localitățile limitrofe au Centrul de Transfuzie Sanguină destul de aproape, spre deosebire de multe alte localităţi din judeţ, care se afla la zeci de kilometri depărtare.

De asemenea, localitatea Matca se află în imediata apropiere a municipiului Tecuci, dar şi a unor mari comunităţi din centrul judeţului. S-a dorit foarte mult să venim aproape de cei care nu pot dona din cauza distanţei faţă de Centrul de Transfuzie Sanguină. Orice gălăţean care se alătură acestei campanii înseamnă şi mai multă speranţă pentru salvarea unor vieţi, şi mai multă speranță pentru pacienţii care au nevoie de sânge pentru a se trata sau pentru a supravieţui.

Pe 17 martie, venim cu acest mesaj la Matca și am mare încredere că din ce în ce mai mulți gălățeni vor dona sânge. De aceea, și noi, cei de la Consiliul Județean, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină, organizăm în județ, de mai bine de un an, caravane mobile de donare de sânge.

Trebuie să înţelegem că sângele nu se poate produce într-o fabrică de medicamente sau într-un laborator, că sunt mulţi oameni care au boli grave şi care au nevoie de sânge pentru a trăi sau că viața unui om care a suferit un accident grav depinde și de simpla transfuzie de sânge.

Din păcate, de foarte multe ori ne dăm seama cât de importantă este donarea de sânge doar atunci când cineva drag nouă are urgent nevoie de sânge. Împreună putem schimba asta. Donarea de sânge nu implică riscuri şi este o procedură simplă şi nedureroasă. Așadar, pe 17 martie voi fi la Matca și voi dona sânge”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Important pentru cei care vor să doneze sânge:

 • vârsta cuprinsă în intervalul 18-59 ani – la prima donare de sânge;
 • greutate peste 50 kg;
 • puls regulat, 60-100 bătăi/minut;
 • tensiune arterială sistolică între 110 și 180 mmHg;
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, examinări endoscopice sau cu substanță de contrast, implant dentar, tatuaj, piercinguri;
 • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
 • să nu urmeze tratament pentru diferite afecțiuni cronice: hipertensiune, afecțiuni cardiace, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, afecțiuni autoimune sau tratamente pentru afecțiuni acute (infecții respiratorii, urinare etc);
 • să nu fi avut una din următoarele boli: hepatita B și C, TBC, sifilis, malaria, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat insulino dependent, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-)6 dioptrii, cancer;
 • să nu fie pensionate medical.
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
 • cu o zi înainte de donare – fără alimente grase: porc,lactate,ouă,semințe;
 • se recomandă a se consuma: grătar, pui, salate fară ulei, cartofi fierți, orez fiert, paste fierte, fructe, legume;
 • dimineața, în ziua donării: ceai, pâine prăjită, fructe, legume, cafea (cei care au tensiunea arterială mică);

Beneficii pentru donatori:

Următoarele analize sunt gratuite :

 • RH, Grupa Sanguină ,Hepatita B,C,HIV(SIDA), TPHA (sifilis) ,ALT( test hepatic),

Donatorul de sânge are dreptul să primească, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

 • un card cu bonuri de masă, pentru achiziționarea de produse alimentare;
 • o zi liberă de la locul de muncă/școală în ziua donării;
 • abonament de 45 de călătorii pentru transportul local în comun (valabil 30 de zile).

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr