Noul Muzeu de Artă din Galați s-a înțepenit din nou în mlaștina birocrației și a incompetenței

Când să zicem că – hop! – se rezolvă, Consiliul Județean (CJ) Galați a anulat din nou licitația organizată pentru finalizarea Muzeului de Artă Vizuală din Parcul Rizer. Potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP), au fost depuse doar oferte inacceptabile și/sau neconforme din partea constructorilor, așa că totul se reia de la capăt, ca-n filmul ăla despre ziua cârtiței. Ultima licitație electronică a avut loc la un preț estimat de aproximativ 24,8 milioane lei, fără TVA. Dar l-a avut degeaba, că nu s-a concretizat nimic, așa că scheletul ăla urât și neterminat din Parcul Rizer rămâne în continuare așa. În poza atașată este ceea ce ar trebui să fie, dacă va fi vreodată!

Așadar, realitatea îl contrazice flagrant pe președintele CJ, social-democratul Costel Fotea, care la începutul acestui an declara emfatic și propagandistic (într-un stil politicianist grețos, cam ca-n vremurile bune ale regimului Ceaușescu) că procedurile de achiziție pentru această investiție se apropie de sfârșit.

„Sperăm ca lucrările să reînceapă în vara acestui an, astfel încât muzeul să fie gata în 2024. Este vorba despre un rest de executat evaluat la aproximativ 31 de milioane de lei, iar, într-o recentă discuție cu un antreprenor, acesta mi-a explicat că este o mare provocare să torni acei pereți curbați din beton. Mulți constructori au citit doar în cărți despre așa ceva”, preciza, în urmă cu aproape două luni, președintele CJ.

În același timp, constructorii interesați spun că licitație nu se poate finaliza deoarece caietul de sarcini este făcut cu „partea dorsală”, nu cu capul, deci condițiile sunt imposibil de atins de vreo firmă normală, fără proptele politice cât China. „Probabil că se va regla prin faimoasele suplimentări bugetare, dar numai după ce va fi desemnată acea firmă, pe placul cui trebuie”, ne-a mărturisit un constructor, sub rezerva anonimatului.

Există și o parte oarecum bună. Măcar nu există riscul pierderii finanțării, dat fiind că acest proiect al CJ nu este condiționat de termene, el fiind finanțat din bugetul propriu al instituției.

Vă reamintim că lucrările au fost abandonate de firma bucureșteană Midanne Grup Invest SRL încă din toamna anului 2021, atunci când operatorul economic se afla la un stadiu de execuție de 50-60% din total, după trei ani de contract.

Investiția a debutat în a doua parte a anului 2018, după un proiect premiat al arhitectului Dan Ujeucă. Conform schițelor, noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală va avea săli de expoziţie, săli pentru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, dar și o sală Auditorium cu o capacitate de 180 de persoane. În plus, muzeul din Parcul Rizer ar urma să aibă o suprafață de 4.000 de metri pătrați, cu un patrimoniu cultural impresionant, ce cuprinde peste 7.000 de lucrări de artă.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr