Trafic naval record pe canalul Sulina. Poate înțeleg și edilii de la Galați că Dunărea nu înseamnă doar panseluțe pe faleză

În ciuda scandalului (cam închipuit, totuși) legat de canalul Bâstroe, de fapt pe Canalul Sulina se desfășoară cu adevărat traficul de mărfuri pe Dunăre. Potrivit cifrelor oficiale, în luna martie pe Canalul Sulina au trecut 408 nave. De asemenea, autoritățile se așteaptă ca până la toamnă să se înregistreze o creștere cu 60% a numărului de nave care tranzitează lunar canalul, în comparație cu luna martie.

Vorbim despre un trafic fluvial record, cel mai important din istorie, ceea ce spune destul de multe despre importanța strategică a Dunării. Poate aud și înțeleg asta și jupânii care conduc județul și orașul Galați. Căci Dunărea nu înseamnă – măi, tovarăși – panseluțele și cârciumioare pe Faleză, ci dezvoltare economică din comerț și turism. Adică gândire strategică, profundă, nu de șef de echipă de la spații verzi…

Creșterea traficului fluvial a obligat reprezentanții companiei AFDJ să îmbunătățească infrastructura și să crească numărul de piloți de pe Dunăre. În acest context, autoritățile franceze au donat o pilotină.

Donația a fost făcută luni, la Galați, în timpul unei ceremonii la care a participat Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România. „Acest demers se înscrie în contextul războiului din Ucraina și are o dimensiune europeană, într-un act de solidaritate cu Ucraina, dar și cu România”, a declarat ambasadorul francez.

Pilotina a fost utilizată timp 20 de ani în portul Marsilia. Nava va fi folosită împreună cu două nave AFDJ pentru a ghida vapoarele care ajung pe brațul Sulina.

„Ne este necesară această pilotină pe care guvernul francez ne-a transferat-o cu titlu gratuit. Creșterea volumului de trafic și a siguranței pe canalul Sulina înseamnă și piloți mai mulți, și rapiditatea deplasări acestora. Guvernul României are ca prioritate maximă dezvoltarea canalului Sulina. Și am să vă dau o veste bună. Și datorită parteneriatului cu Guvernul francez și managementului canalului Sulina din partea AFDJ, luna trecută a fost o lună istorică: cel mai mare volum de trafic înregistrat vreodată pe canalul Sulina, 408 nave”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

„A crescut foarte mult traficul pe canalul Sulina, cât şi în porturile ucrainene. Colegii mei de la AFDJ au făcut tot ce au putut pentru a asigura transportul şi de mărfuri înspre şi dinspre porturile ucrainene”, a completat Sorin Creţu, director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr