Detaliile investiției de 120 de milioane de euro făcută de o firmă suedeză într-un parc eolian în județul Galați

De ceva vreme, prin presa cu „tarif de aplaudac” ni se anunță entuziast că la Galați o să fie cea mai mare investiție într-un parc eolian din România. Mai exact, este vorba de 120 de milioane de euro care vor fi investiți de compania suedeză OX2. De fapt, compania amintită ar avea patru proiecte în portofoliul din România, însumând 600 MW, iar cel mai avansat este proiectul din judeţul Galaţi, după cum a declarat zilele trecute Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, country manager.

Dincolo de faptul că reprezentanții firmei se prezintă drept „cei mai mari investitori independenți în energie regenerabilă din Europa” (afirmație care nu prea se susține cu cifre) există destul de multe nebuloase legate de planul de afaceri la OX2. Nu de alta dar compania este extrem de nouă (a fost listată la bursă în 2022 abia) și nu are cine știe ce performanțe economice care să garanteze dinamica excepțională despre care se vorbește.

Având vânzări totale de energie (în circa 14 țări din centrul și estul Europei) de circa 500 de milioane de euro în 2022, adică un mizilic chiar și doar pentru piața energiei electrice din România, estimată în același an la peste 15 miliarde de euro. De altfel, însumate, piețele pe care a pătruns compania suedeze și se laudă că este „un jucător important”, ajung la peste 170 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, bine că suedezii investesc la noi, de și și aici există o explicație solidă: România are cea mai permisivă legislație europeană în domeniu, atât în ceea ce privește schimbarea destinației terenurilor, cât și în ceea ce privește protecția mediului. Spre exemplu, în „vechea” Europă parcurile eoline nu se pot amplasa oriunde și oricând, ci de-abia după studii ample legate de influența asupra faunei și a identității culturale a comunităților. Iar dacă impactul este important, investițiile de acest fel nu se aprobă, oricât ar fi ele de „verzi”. Acesta este și motivul pentru care, în Vest, sunt încurajate mai mult platformele eoliene marine.

Una peste alta, proiectul din Galaţi ar trebui să devină operaţional la sfârşitul anului 2025, având o capacitate de 99,2 MW.

Potrivit informațiilor făcute publice la începutul acestui proiect, în 2022, investiţia – evaluată la 120 milioane de euro – va fi realizată pe raza a trei comune, respectiv, Frumuşiţa, Cuca şi Smârdan, din judeţul Galaţi. Turbinele folosite în acest proiect au o capacitate de 6,2 MW, în contextul în care, până la lansarea acestui proiect, cele mai mari eoliene montate local aveau o capacitate de 2,5 MW. În total, proiectul din județul Galați va fi format din 16 turbine eoliene, cu o înălţime de 165 de metri.

Compania vede Galaţiul ca pe o destinaţie potrivită pentru proiecte regenerabile, în special pe zona eoliană. „Galaţi-Brăila este o regiune foarte bună de vânt, o regiune cu infrastructură bună, relativ aproape de Constanţa, deci transportul turbinelor va fi unul mai facil decât dacă ne gândim la Botoşani sau alte zone mai îndepărtate ale ţării. Clar sunt multe elemente care se încheagă şi vedem o colaborare foarte bună cu autorităţile”, a precizat reprezentantul companiei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr