Taxa pe gunoi a explodat la Galați, crescând cu 65%. O familie cu patru persoane va da pentru salubritate 678,72 de lei pe an

În caz că nu știați, cei care-ați plătit deja taxa de habitat (adică pentru gunoi, i-au zis așa ca să sune mai pompos) în valoare de 104,39 lei pe an pe persoană veți avea de achitat o diferență consistentă, căci taxa a fost majorată fără niciun pic de rușine de Primăria Galați, sub pretextul că „la alții e și mai scump”.

Da, bre politrucilor de trei lei și cinșpe bani, la alții o fi ceva mai scump, dar este și mult mai curat. Mai scoateți și voi capul din ședințele de partid în care vă lustruiți limbile pe dorsala fosilei de Dan Nica și uitați-vă cum arată orașele importante ale țării. Sunt curate, îngrijite, nu ca mizeria asta de Galați, unde nu găsești un loc curat, cât de cât decent, nici dacă dai cu tunul.

Revenind la taxa de salubritatea – că așa se va numi de aici încolo – aceasta a fost ridicată la 169,68 de lei de an pe persoană. Asta înseamnă că o familie formată din doi pensionari va plăti 339,36 de lei pe an, o familie cu doi copii va avea de achitat 678,72 de lei pe an, iar o familie cu patru copii va trebui să facă un credit de nevoi personale, căci va avea de achitat 1.018,08 lei. Scump, extraordinar de scump.

Desigur, primarul Pucheanu încearcă s-o dea cotită, să ne dea pilula amară ca și cum ar fi bombonică, așa că o arde pe net (oare cât o fi costat campania de promovare, ce șmecherași de la partid și-au tras comisionul?) cu un baner în care ne explică faptul că, uite, o să fie doar 14,14 lei pe lună, deci doar vreo 50 de bani pe zi. Și că pe la Iași este 18 lei, domnule, adică mult mai scump.

L-am invita, cu această ocazie, pe incredibil de arogantul nostru edil să dea o fugă în capitala Moldovei. Îi dăm noi bani de benzină dacă n-are! Să vadă acolo ce înseamnă oraș curat, cu spații verzi impecabile, fără pic de gunoi pe stradă. Și-atunci ar realiza că ceea ce face el aici, și nu doar în domeniul salubrității, nu merită nici măcar 5 bani cu gaură.

În același timp, îi atragem atenția că instituirea unei taxe locale pentru un serviciu public distinct (d-aia se și numea taxa asta „de habitat”, nu de salubritate, dar cine să știe asta? Politrucii?) nu este permisă de lege. De fapt, în această situație este vorba de un tarif pentru un serviciu public (cum este cazul la apă, canalizare, căldură samd) care se plătește în baza unui contract și care trebuie atribuit obligatoriu prin licitație publică, astfel încât să poată participa și operatorii privați de salubritate.

Asta este legea, domnule Pucheanu, ne așteptăm să o respectați. De altfel, punem pariu că noua taxă va ajunge în justiție, va fi contestată de gălățeni căci – vorba ceea – unde-i lege, nu-i tocmeală, nici măcar Dan Nica nu poate să rezolve. DNA știe ce.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr