Au fost prinse grupările de tâlhari gălățeni specializați în spargerea de sedii de instituții. Acționau și în alte județe

După cum publicația „Imparțial” a tot scris în ultimele luni, în Galați a început să se manifeste un fenomen destul de neobișnuit , începând cu luna octombrie a anului 2022: fost comise numeroase furturi și tentative de furt dintr-o serie de instituții publice. În același timp însă s-au înmulțit și spargerile de locuințe și de societăți comerciale.

Modurile de operare nu au urmat neapărat un tipar, deși au existat similitudini, cum ar fi faptul că autorii foloseau la momentul comiterii faptelor mănuși și cagule pentru îngreunarea descoperirii lor, ceea ce a îngreunat ancheta polițienească. Însă primele rezultate au apărut deja. Potrivit Poliției este vorba de patru grupări, anihilate după luni de cercetări, la care au participat anchetatori din mai multe județe ale țării.

„În privința suspecților precizați, în anii precedenți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Galați au probat comiterea de infracțiuni similare, respectiv furturi din locuință cu moduri de operare deosebite și furturi din societăți comerciale, inclusiv de pe platforma Combinatului siderurgic, din imediata apropiere a municipiului Galați”, a precizat ag. șef pr. Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Una dintre grupări, formată din doi gălățeni de 39 și, respectiv, 41 de ani, a fost prinsă în flagrant la începutul acestui an, chiar în timp ce încerca să spargă o casă de pe strada Alexandru Cernat, în zona centrală a orașului. Echipați cu mănuși și cagule, pentru a nu lăsa urme și a nu fi recunoscuți, indivizii au fost surprinși în timp ce încercau să intre prin efracție într-o casă al cărei gard îl săriseră în prealabil. Cei doi au fost arestați și trimiși în judecată de urgență.

Suspecții care la finele lunii ianuarie dădeau lovitura la Casa de Asigurări de Sănătate formează cea de-a doua grupare avută în vedere de anchetă. Doi gălățeni de 30 și, respectiv, 36 de ani, considerați „specialiști” în furturi din societăți comerciale și instituții publice, sunt bănuiți că au atacat nu doar obiectivul de pe Mihai Bravu, dar și sediile a două firme din Galați, toate faptele fiind comise în timp scurt, în lunile decembrie 2022 și, respectiv, ianuarie 2023.

Locuințe din Galați, Tulcea, Brașov și Buzău au fost prădate de cea de-a treia grupare, compusă din trei suspecți cu vârste cuprinse între 25 și 43 de ani. Aceștia ar fi atacat case și apartamente în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, sustrăgând bunuri de valoare, după ce au folosit același mod de operare. Ar fi fost, poate, prinși mai greu dacă unul dintre membri, un recidivist, nu ar fi încercat să fugă din țară.

„Gruparea a fost destructurată după ce unul dintre membri ce încerca să se sustragă cercetărilor, intenționând să părăsească țara, fiind condamnat într-o altă cauză, a fost urmărit și prins pe raza municipiului Brașov. Față de celelalte persoane au fost luate măsuri preventive de către IPJ Buzău”, a precizat reprezentantul IPJ Galați.

A patra grupare este cea identificată după ce Poliția Vâlcea a deschis o anchetă privind mai multe furturi de cupru de la o societate comercială. Polițiștii au ajuns la trei gălățeni cu vârste cuprinse între 30 și 42 de ani, acuzați, în urma extinderii cercetărilor, și de comiterea a încă trei furturi la societăți comerciale din Galați, unde au urmărit tot sustragerea de materiale feroase și neferoase. Față de cele trei persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr