În urmă cu câteva zile, primarul Ionuț Pucheanu transmitea gălățenilor – cu aplombul specific mincinoșilor patologici – că Galațiul a fost declarat de Uniunea Europeană drept orașul cu cel mai curat aer din România. Cum în prima fază n-am știut cum să interpretăm informația, am privit-o cu îndoială și am purces să verificăm un pic pe firul poveștii. Prilej cu care am aflat – vai, ce surpriză! – că avem de-a face cu o făcătură și că informațiile prezentate sunt făcute „din pix”, n-au nicio treabă cu realitatea. Bine, n-o să citiți asta în ziarele locale cunoscute, căci Pucheanu pompează acolo sume uriașe din bugetul public (că doar dă de la voi, fraierilor, nu de la el!) pentru a cumpăra complicitatea patronilor de presă.
Așadar, revenind la chestiune, este bine să știți că datele prezentate de Primăria Galați sunt false. Și fac parte dintr-un sistem de falsificare în masă a datelor transmise de România către Agenția Europeană de Mediu. Dacă intrați pe site-ul amintitei agenții veți găsi o serie de hărți legate de poluanții din aer, pe categorii. Aceste date sunt transmise instituției europene de către autoritățile din România, pe baza datelor colectate de câteva sute de stații de măsurare răspândite pe teritoriul țării.
La Galați, spre exemplu, sunt patru astfel de stații, iar datele transmise de ele (plecăm de la premisa că senzorii funcționează corect) sunt, la trei dintre ele (situate la ieșirea din Galați spre Șendreni, la Ieșirea din Galați spre Smârdan și la ieșirea din Galați spre Vânători) în limitele medii din România și din Europa.
Spre exemplu, la pulberile din aer (praf), cunoscut ca indicatorul PM10, valorile sunt între 23 și 29 micrograme pe metrul cub de aer. Destul de bine, însă la fel este și la Timișoara, Arad, Constanța, Tulcea, Sibiu ori Bistrița (în România), dar și în alte aproape 200 de stații de măsurare de pe teritoriul Europei. Ceea ce face diferența la pulberi este cea de-a patra stație de măsurare din Galați (care este luată de fapt în considerare la măsluirea datelor), aflată între blocuri în zona aleii pietonale de la P-uri. Aceasta este DEFECTĂ de mai mulți ani (sunt și niște rapoarte în acest sens la Ministerul Mediului, în care se cer bani pentru reparare) așa că a indicat o valoare neverosimilă, de doar 17 micrograme pe metrul cub de aer, în condițiile în care în zonă este de vreo doi ani un ditamai șantierul, cu un praf de te sufocă.
Pentru a înțelege și mai bine despre ce vorbim noi aici, o valoare identică a aerului a fost înregistrată în 2023 în celebra stațiune de schi Ischl din creierii Alpilor, la 3.000 de metri altitudine, unde se află cel mai curat aer din Europa. Deci au cam mințit poporul cu senzorul, aici, la Galați!
Și la indicatorul PM 2,5 (particule foarte mici), aceeași stație DEFECTĂ de la P-uri dă o valoare incredibil de mică și este luată drept reper. Valoarea raportată este de 7 micrograme pe metru cub de aer, adică pe la nivelul stațiunilor de schi din Alpi. O comparație ridicolă de altfel, este evident că la Galați nu poate fi așa.
În ceea ce privește indicatorul de ozon din aer, trei dintre stațiile de la Galați indică o valoare de peste 100 de micrograme pe metrul cub de aer (a patra este la valoarea 97), comparabil cu București, Cluj, Constanța sau Iași, deci nici aici nu stăm grozav, nu suntem în fruntea clasamentului.
Dioxidul de azot (NO2) este măsurat de trei stații din Galați, valorile fiind între 16 și 24 micrograme pe metrul cub de aer. Spre comparație, la Tulcea poluantul amintit este prezent doar în concentrație de 7 micrograme pe metrul cub de aer. La Pitești avem 9-15, la Suceava – 18-22, la Târgu Mureș – 7-19, la Târgu Jiu – 13-16 și așa mai departe, căci sunt peste 30 de stații urbane din România care dau valori mai bune decât cele de la Galați. Deci nici aici nu suntem fruntea. Apropo, cu Europa nici măcar nu ne putem compara, în Austria, Elveția, Ungaria, Slovacia, Franța, Italia samd, samd, este mult mai bine decât aici la valorile de NO2.
Mergem mai departe, la benzoapiren (BaP), un produs cancerigen foarte periculos derivat din arderi. Ce să vezi, pentru stațiile de la Galați nu sunt furnizate niciun fel de date, de parcă n-am avea în coastă un ditamai combinatul siderurgic, unde arderile sunt la ele acasă. Cea mai apropiată stație care raportează BaP este la Buzău (0,46 ng pe metru cub de aer, adică aproximativ la fel ca stațiile din Ungaria și Austria, mai rău ca în Germani și Franța, dar mult mai bine decât în Polonia (unde-s la putere și acum electrocentralele pe cărbune).
Evident, în Galați nu este măsurată și raportată concentrația de dioxid de sulf din aer. Nici cea de benzen. Nici cea de plumb. Și nici măcar cea de monoxid de de carbon. La aceasta din urmă probabil că stăm dezastruos, având în vedere că aveam cea mai mare concentrație urbană de centrale termice individuale pe gaz metan din Europa.
În aceste condiții, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați cât de gogonată este minciuna promovată insistent de primarul Ionuț Pucheanu. Și votați-l și la anul, fraierilor, că vă minte cel mai frumos, vă face să credeți că trăiți în rai, nu în mizeria asta de oraș.