Uriașa investiție, de 165 de milioane de euro, pentru sistemul de procesare a gunoiului din județul Galați, din nou la licitație

Consiliul Județean (CJ) Galați și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOSERV au reluat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SICAP) procedurile de licitație pentru construirea în municipiul Galați a unei stații performante de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale.

De această dată (după ce la precedenta ofertă n-au apărut doritori), valoarea estimată a investiției a fost reevaluată la 697.910.572 lei, fără TVA, (circa 165 de milioane de euro cu totul) pentru o perioadă de 12 ani, din care partea de proiectare și execuție este de circa 180,66 milioane de lei, exclusiv TVA, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, atrase de către CJ, în cadrul proiectului amplu de gestionare a deșeurilor din județ.

Restul sumei estimate reprezintă partea de operare, adică valoarea serviciilor realizate de către firma ce ar urma să gestioneze funcționarea acestei stații de tratare a deșeurilor pentru o perioadă de zece ani, mai exact 517.253.379 lei, fără TVA.

„Practic, deșeurile vor fi în primă fază sortate cu ajutorul unui sistem automatizat și dotat cu diverși senzori, după care deșeurile biodegradabile vor fi supuse unui proces de fermentare fără oxigen, astfel că la final va rezulta biogaz și o fracție de aproximativ 20% din masa inițială a deșeurilor, un fertilizant steril care poate fi folosit ca îngrășământ. De asemenea, în cazul deșeurilor reziduale, după operațiunea de tratare și extragere a biogazului, va rezulta un material asemănător unui strat de pământ, care va fi dus la depozitul ecologic de deșeuri de la Valea Mărului. Biogazul va fi transformat în energie electrică cu ajutorul unei turbine, energie care va fi folosită doar pentru funcționarea stației, deoarece atât permit normele în vigoare”, explica președintele CJ, Costel Fotea, cu ocazia lansării pentru prima dată la nivel național a unei asemenea proceduri, care încă își caută ofertanții.

Firmele interesate sunt așteptate să-și exprime intențiile în acest sens în SEAP până pe 26 iunie, criteriul de selecție fiind „cel mai bun raport calitate-preț”. Mai trebuie spus că ponderea componentei financiare este de doar 25 de procente, accentul în această complexă achiziție publică fiind pus pe costurile serviciului de operare și pe criteriile legate de protecția mediului.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr