Extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” a intrat într-o nouă etapă, odată cu depunerea de oferte de către constructori în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la începutul lunii mai. Este vorba despre două consistente asocieri de firme, ale căror propuneri au intrat, pentru o perioadă de trei luni, în evaluarea autorității contractante – Consiliul Județean (CJ) Galați.
Prima dintre acestea are ca ofertant lider o firmă gălățeană „abonată” la astfel de lucrări – Tancrad SRL – alături de o grupare (cooperativă) formată din firmele Unith2B SRL, Asix Design SRL, Citadina 98 SA, Oldroad Construct SRL, Construcții Erbașu SA, Lemacons SRL, dar și împreună cu firma germană de arhitectură Iproplan Planungsgesellschaft mbH din Chemnitz și alți trei subcontractanți. Cam toată clientela știută așadar, cu niște nemți în coadă.
A doua asociere este tot un fel de cooperativă. Are ca ofertant lider pe Bog’Art SRL din București, împreună cu Edificia Concept SRL și cu firma spaniolă Taller de Arquitectura Sanchez-Horneros SLP din Toledo, dar și alături de o listă impresionantă de 13 subcontractanți.
Potrivit datelor din SEAP, procedura de achiziții publice derulată de CJ, la valoarea totală de 471.518.789,21 lei, exclusiv TVA, (circa 110 milioane de euro!) este și de această dată inițiată sub incidența prezenţei clauzei suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de semnarea contractului de finanțare. Aceasta se derulează pe criteriul „cel mai bun raport-calitate-preț”, cu o pondere de 80% a componentei financiare, și nu include dotările necesare, ce ar urma să facă obiectul unei alte licitații.
Prezent la Galați, la finalul anului trecut, actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în detaliu motivele neincluderii acestui important obiectiv sanitar al gălățenilor, dar nu numai, pe lista celor finanțate prin PNRR. Cu toate acestea, în urmă cu aproximativ o lună, europarlamentarul social-democrat Dan Nica a reiterat faptul că acest spital se va realiza, el intrând într-o ultimă etapă pentru găsirea unei alte formule de finanțare.
Aceeași idee a fost vehiculată de mai multe ori de președintele CJ, Costel Fotea, care susține că „indiferent de natura sursei de finanțare, vom face tot posibilul ca acest spital nou cu 375 de paturi să se realizeze la Galați pentru că este absolut necesar și nu doar în materie de adresabilitate”.
Reamintim faptul că proiectul prevede un nou corp de clădire, cu regim de înălțime D+P+5E+etaj tehnic, cu o suprafață construită totală de 21.486 metri pătrați, în care ar urma să existe 260 de paturi pentru spitalizare continuă, 54 de paturi spitalizare de zi, 61 de paturi ATI și 20 de săli de operații.