Pierderi de 165 de milioane de euro la combinatul siderurgic Liberty Galați, pe anul 2022. Oțelul ucrainean, printre cauze

Vin vești îngrijorătoare dinspre Combinatul Siderurgic Liberty Galați, care a raportat pe 2022 o pierdere de peste 821,58 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 165 milioane de euro ), potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor.

Interesant este că acest rezultat financiar vine după o perioadă în care lucrurile păreau să evolueze extraordinar, ținând cont că, în anul precedent, combinatul siderurgic a avut un profit net de 1,36 miliarde de lei (aproape 280 de milioane de euro).

Analiștii cred că anul 2022 a fost unul dificil pentru industria siderurgică (Liberty nu este singura companie din domeniu cu pierderi importante), în condițiile în care piața globală a cunoscut o volatilitate crescută, determinată de factori geopolitici și macroeconomici, în special ca efect al războiului din Ucraina.

În mod cert, „motoarele economice” la nivel european au fost mult încetinite ca efect al creșterii prețurilor la energie, al perturbării lanțurilor de aprovizionare sau stagnării unor proiecte de infrastructură. La toate acestea s-au adăugat importurile de oțel ieftin din afara Uniunii Europene, chiar dacă acesta nu respectă aceleași standarde de reglementare precum cele din unitățile europene. Mai pe înțelesul tuturor: s-a dat liber la oțelul din Ucraina în Uniunea Europeană, iar efectele se văd: siderurgia din UE intră în colaps!

În aceste condiții, Combinatul Liberty Galați a atins în 2022 o cifră de afaceri de 7,91 miliarde de lei, față de 9,37 miliarde de lei în 2021. Pe de altă parte, compania a raportat venituri de 8,93 miliarde de lei și cheltuieli de 9,72 miliarde de lei. Așadar, anul financiar a fost încheiat cu o pierdere de 821,58 milioane de lei.

Numărul mediu de salariaţi al combinatului de la Galați, în 2022, a fost de 5.066 de persoane, comparativ cu 4.987 în 2021. Activele imobilizate se ridicau la 1,7 miliarde de lei, iar datoriile la 2,2 miliarde de lei. În 2021, compania avea datorii de 1,7 miliarde de lei.

Evoluțiile de pe piață au determinat conducerea combinatului să oprească Furnalul nr. 5, în perioada decembrie 2022 – martie 2023, pentru realizarea unor lucrări de mentenanță și modernizare.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr