Pasaje rutiere pe bulevardul George Coșbuc. Încă nu se știe cât vor costa și de unde vin banii, însă s-a scos la licitație proiectarea lor

Deși Primăria Galați a anunțat că va moderniza bulevardul George Coşbuc „cu celeritate”, se pare că nu-i chiar așa de mare graba, dat fiind că până să se facă modernizarea se vor face o serie de lucrări preliminare care – se pare – vor dura câțiva ani, dacă luăm în calcul toate etapele ce trebuie parcurse.

Ce-i drept, amintitul bulevard este una dintre cele mai aglomerate artere rutiere din Galaţi şi, ca urmare, intenția Primăriei municipiului Galaţi de a fluidiza circulaţia pare una întemeiată. În principiu, se dorește înfiinţarea unor pasaje rutiere în intersecţiile cu străzile Tecuci şi Basarabiei, unde, de altfel, în orele de vârf şoferii prind semaforul şi de două trei ori până să intre în intersecţiile respective.

Zilele trecute, municipalitatea a lansat o achiziţie publică a serviciilor de proiectare (faza studiu de fezabilitate) pentru aceste pasaje. „Pentru fluidizarea circulaţiei, eliminarea aglomerărilor şi ambuteiajelor în intersecţii, se propune sistematizarea traficului prin realizarea unor pasaje pe bdul George Coşbuc, în intersecţiile cu str. Tecuci şi str. Basarabiei. În zonele propuse s-au înregistrat zilnic aglomerări în traficul auto, cât şi în traficul pietonal”, se arată în caietul de sarcini al achiziţiei.

Valoarea estimată a serviciilor de proiectare se ridică la 270.000 de lei fără TVA. Practic, atribuirea proiectării se va face cam prin iulie și – dacă nu vor fi contestații, cam prin noiembrie- decembrie am putea avea proiectul. Licitație pentru execuție ar urma să se finalizeze (în cel mai fericit caz) prin aprilie-mai 2024, ceea ce înseamnă că finalizarea lucrărilor nu s-ar putea produce mai devreme de mai 2026. Asta dacă nu va fi cazul de ceva exproprieri, situație în care totul s-ar mai lungi cu circa un an. Abia după aceea se va putea trece la modernizarea carosabilului.

Vă reamintim că Primăria municipiului Galaţi a anunţat încă din septembrie 2022 că bulevardul George Coşbuc urmează să intre într-un amplu proces de modernizare, iar pentru selectarea constructorului care să efectueze aceste lucrări se derulează o licitaţie care se află în procedura de reevaluare a ofertelor după ce procedura fusese anulată, contestată şi reluată. Oricum, cum ziceam, vor mai trece niște ani până atunci, mai ales că finanțarea nu există…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr