Epopeea închiderii focarului de mizerie de la Rateș-Tecuci. A durat 15 ani și a fost cât pe ce să scoată România din UE

Președintele Consiliului Județean Galați, social-democratul Costel Fotea, a anunțat că a izbutit să închidă definitiv groapa de gunoi de la Rateș-Tecuci. Victorie! Ce-i drept, respectivul focar de mizerie trebuie să dispară, conform calendarului de Mediu negociat cu UE, încă din 2008, motiv pentru care obiectivul a fost inclus în lista rușinii în privința managementului deșeurilor, care a fost cât pe ce să ducă la pierderea calității de membru UE a României. Bine, la pachet cu corupția proverbială de la noi.

Până la urmă, bine că s-a făcut. Mai bine mai târziu decât niciodată, deși lauda sforăitoare a președintelui CJ ,aflat într-o veșnică și neobosită campanie electorală, este cam patetică. E ca și cum repetentul clasei ar primi coroniță pentru că, în sfârșit, înainte să-l ia în armată, a terminat și el clasa a patra.

În fine, trebuie spus că investiția a fost derulată de către Consiliul Județean, în cadrul Sistemului de Management al Deșeurilor din județul Galați. Pe 13 iunie a avut loc recepția lucrărilor, urmând să fie realizate procedurile de predare către Primăria Tecuci, cea care trebuie să realizeze monitorizarea post închidere a depozitului. Valoarea investiției a fost de 25.786.296 de lei, fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

„Am preluat acest depozit neconform de deșeuri, care era pe lista de sancțiuni a Comisiei Europene, de la Primăria Tecuci, salvând astfel autoritățile de acolo de costurile uriașe pe care le presupunea închiderea lui. Am reușit să atragem fonduri europene de peste 5 milioane de euro pentru eliminarea focarului de infecție de la Rateș. Astfel, Tecuciul a scăpat de mirosul insuportabil care venea de la acest depozit de deșeuri, de gunoaiele purtate de vânt și de poluarea pânzei freatice din zonă. În plus, aerul va fi mai curat și mediul mai puțin poluat la Tecuci și în zonele limitrofe. Mai mult, am salvat și Primăria Tecuci de la plata unor amenzi uriașe de mediu”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Fostul depozit neconform de la Rateș a funcționat timp de 70 de ani, până în 2017 (din 2008 până-n 2017 a făcut-o ilegal, căci în acte era închis, dar n-am văzut niciun dosar penal pe tema asta!), perioadă în care s-a adunat un volum estimat de deșeuri de aproximativ 720.000 de metri cubi.

În cadrul investiției de închidere și ecologizare, s-au realizat lucrări de anvelopare a depozitului, de colectare și gestionare a biogazului, de colectare, transport și evacuare a apelor pluviale, precum și de gestionare a levigatului și protecție a depozitului.

Tot la Tecuci, în cadrul unei investiții de aproximativ 28 de milioane de lei, pe un alt contract din cadrul Sistemului de Management al Deșeurilor din județul Galați, pe terenul ce a fost ecologizat odată cu lucrările de închidere ale depozitului, se construiesc o stație de transfer a deșeurilor și o stație de compostare a deșeurilor vegetale, având în vedere că în apropiere se află bazinul legumicol de la Matca.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr