Gălățeanul Florin Spătaru a pierdut fotoliul de ministru al Economiei. De ce și-a înlocuit PSD propriul „soldat”

Deși gălățeanul Florin Spătaru părea foarte bine „înșurubat” în fotoliul de ministru al Economiei, dat fiind că PSD (partidul al cărui membru este) a păstrat portofoliul și în Guvernul Ciolacu, iată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg: Spătaru a fost dat jos.

Ironic este că locul îi este luat chiar de către cel care, acum un an și jumătate, îi anunța în premieră lui Florin Spătaru nominalizarea la funcția de ministru: Radu Oprea. Acesta din urmă avea, în noiembrie 2021, doar cuvinte hiperbolizante despre colegul său în ale politicii.

Oficial, PSD spune că schimbarea lui Spătaru din funcție ar fi doar o chestiune de strategie politică și că doar se dorește o „dinamizare” a ministerului. Neoficial, însă circul bârfe cu duiumul. Spre exemplu, se zice că scandalul legat de închirierea unor clădiri ale institutului de stat IPROCIM, la un preț modic, spre o firmă contoversată ar fi deranjat niște baronași din PSD.

A enervat pe mulți și faptul că Spătaru ar cam fi ținut partea cu Șantierul Naval Damen Galați (unde a ocupat funcții de conducere mulți ani) în scandalul corvetelor pentru Marina României, fiind astfel în opoziție cu gruparea din partid care vedea contractul pe altă „rută”.

Au existat și ceva speculații – totuși, nedovedite și, mai mult, fără a fi demonstrată vreo „combinație nesănătoasă” – privind presupuse legături ale sale cu Florian Coldea, fostul adjunct al SRI.

Una peste alta, Florin Spătaru nu mai este ministru, se va întoarce la ale lui. Asta dacă nu cumva i se va găsi un post de secretar de stat pe undeva, dat fiind că nu-i renegat de PSD, doar e trimis un pas în spate.

Scurt CV al lui Florin Spătaru

Florin Marian Spătaru s-a născut la 22 decembrie 1969. A absolvit Liceul industrial „Radu Negru” din Galaţi (1984-1988) şi Facultatea de Mecanică / Nave – Universitatea din Galaţi (1989-1994). Deţine un Master în inginerie şi arhitectură navală la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi (1994-1995), potrivit CV-ului său publicat pe http://pfe.aracis.ro/.

Este licenţiat în contabilitate şi informatică de gestiune la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi (1997-2002); absolvent al unui curs al London Business School (2009).

Şi-a început activitatea profesională ca inginer proiectant la OPACS S.R.L., Galaţi (1994-1995) şi, apoi, ca inginer în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi – membru al Grupului de Şantiere Navale Damen din Olanda (1995-2003).

A ocupat funcţiile de director economic adjunct (2003-2004), director economic (2004-2009) şi director HR & Afaceri Corporatiste (din octombrie 2009) în cadrul Şantierului Naval Damen Galaţi, conform http://pfe.aracis.ro/.

Este vicepreşedinte al ANCONAV, Asociaţia naţională a Constructorilor de Nave din România (din ianuarie 2009).

Între 23 noiembri 2021 și 9 iunie 2023 a fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr