Celebrul conac de la Mânjina, județul Galați, unde s-a pus la cale Unirea de la 1859, va fi restaurat. Suma alocată este șocant de mare

A început licitația pentru consolidarea și restaurarea Conacului de la Mânjina. Procedurile de achiziție publică au fost demarate de către Institutul Național al Patrimoniului, care asigură și finanțarea pentru reabilitarea Casei Memoriale “Costache Negri” (Conacul de la Mânjina). Valoarea investiției este uriașă, depășind 5.301.636 de lei, adică peste 1,1 milioane de euro!

Nu-i deloc clar de ce trebuie o sumă atât de mare, având în vedere că nici dacă s-ar fi construi de la zero, în dublu exemplar, n-ar fi costat atât. Însă promitem că vom afla în detaliu pe ce se duc banii publici. Deocamdată am aflat doar câteva informații, din surse neoficiale, dar deja ne cam crucim. Costurile sunt foarte umflate, cam de 8-10 ori peste prețul pieței. Așa că vom reveni, nu înainte de a menționa cum își laudă mărgica președintele Consiliului Județean.

„Vom reda strălucirea de altădată a conacului lui Costache Negri, locul în care veneau des personalitățile marcante ale generației care a făcut posibilă Unirea Principatelor de la 1859, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza sau Vasile Alecsandri.

Conacul va fi consolidat și restaurat complet, păstrându-se bineînțeles arhitectura și elementele din lemn deosebit de frumoase.

Mai mult, vor fi folosite soluții tehnice neagresive pentru impermeabilizarea pereților, iar prin reamenajarea spațiilor va fi creată și o sală de conferințe sau pentru organizarea simpozioanelor. Proiectul are deja realizate și documentațiile tehnico-economice, astfel că, după desemnarea constructorului, vor începe și lucrările propriu-zise”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conacul se află în localitatea Costache Negri, care până în 1908 a purtat numele de Mânjina. Conacul a fost declarat monument istoric în 1943, iar din 1968 a devenit Casa Memorială “Costache Negri”. În decembrie 2022, Consiliul Județean Galați a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru asigurarea finanțării lucrărilor de consolidare, restaurare, reabilitare și punere în valoare a Casei Memoriale “Costache Negri”.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr