Detaliile unei investiții străine de 1,5 miliarde de euro, care va aduce 8.000 de locuri de muncă la Galați. Ce se va produce în noua fabrică

Primăria municipiului Galați informează că astăzi a fost anunțată în mod oficial construirea, la Galați, a unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice, o investiție de 1,4 miliarde de euro, care va genera în final circa 8.000 de locuri de muncă. Este vorba despre cea mai mare investiție în domeniu din România, pe care o va realiza compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE).

Anunțul oficial a avut loc la Primăria din localitatea Ninove, din Belgia, eveniment la care au participat reprezentanți ai companiei ABEE și înalți oficiali: prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, directorul general din cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida, ministrul Economiei din România, Ștefan Radu Oprea, primarul localității Ninove, Tania De Jonge, europarlamentarul Dan Nica și primarul municipiului Galați, Florin Pucheanu.

„Orașul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat că am participat astăzi, alături de o importantă delegație din România, la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale țării noastre cu Belgia. Este o investiție majoră, de 1.4 miliarde de euro, pentru realizarea căreia s-a muncit destul de mult în ultima perioadă și care necesită eforturi și mai mari pentru a fi implementată. Nu a fost ușor să aducem acest proiect la Galați pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacție că, ajungând în acest punct al proiectului, orașul nostru și întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câștigat”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

„Și prin această importantă investiție, Galațiul este pe harta economică a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poartă strategică în estul Uniunii Europene. Prin ridicarea fabricii de baterii pentru mașinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forța de lucru din zonă, bine pregătită, le aștepta cu interes. Le mulțumesc reprezentanților companiei ABEE, oficialilor belgieni și români, domnului europarlamentar Dan Nica și domnului consilier de stat Florin Spătaru. În acest fel, Galațiul devine un reper important în domeniul fabricării bateriilor electrice la nivel internațional”, a mai adăugat Pucheanu.

Astfel, compania ABEE va dezvolta în România proiectul ROMVOLT, în speță construirea unei fabrici de producție de celule pentru bateriile proiectate pentru mașini electrice.

„Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galați, România, cu o capacitate totală de producție de 22 GWh și investiție totală de 1,4 miliarde de euro. Producția de baterii este crucială pentru UE datorită situației actuale a pieței în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacități de producție în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creștere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanții companiei ABEE.

„Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanțul valoric al bateriilor la nivel european și își propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producția și utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă”, se mai afirmă în documentul menționat.

Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă, pe o suprafață de circa 60 de hectare.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr