„Căpitanul de județ” Costel Fotea a fost făcut în sfârșit șoim al patriei. Dacă va fi cuminte, s-ar putea să ajungă pionier

Treaba cu „căpitanul de județ”, deși pare o glumă, nu prea este. Totul a pornit încă din vremea lui Ilie Plătică Vidovici, primul „baron” de Galați, care a transformat o cunoscută piesă de folclor, cu respectivul titlu, într-un imn neoficial al celui mai influent politician local.

Rând pe rând, „imnul” a fost apreciat de Victor Paul Dobre, de Mircea Nicu Toader sau de Dan Nica, iar în zilele noastre aspiră la jilțul de „căpitan de județ” atât Costel Fotea, cât și Ionuț Pucheanu, deși Dan Nica se lasă foarte greu dat deoparte și se încăpățânează să rămână el, mai departe „stăpânul-stăpânilor”.

Una peste alta, în tentativa lor de a deveni masculi alfa, Pucheanu și Fotea se întrec în stupizenii electorale, demne de schițele marelui Caragiale: inaugurări închipuite, finanțări dubioase de evenimente, reclamă mascată plătită din bani publici samd. Însă, de departe, cel mai ridicol pare a fi Costel Fotea, președintele Consiliului Județean, care este cuprins în ultima vreme de o frenezie electorală ce seamănă cu simptomele unei afecțiuni care se cheamă ADHD. Gurile relele au scos și o butadă: lui Fotea îi e frică să nu devină, după alegeri, Fostea.

În ultimele zile Fotea a reușit câteva trăsnăi spectaculoase. În primul rând, s-a apucat să politizeze, via Florina Zaharia, Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, care a devenit deja un fel de secție culturală a PSD. Festivalul „Poezie la Dunăre” a stârnit nemulțumiri în rândurile scriitorilor, exprimate public de poetul Andrei Velea, care a acuzând-o pe Zaharia (președinta în exercițiu a filialei) că a „închinat” filiala politicienilor social-democrați, adică a transformat-o în instrument electoral pentru aceștia.

La urma-urmelor, nici nu-i de mirare o astfel de mișcare, căci, să nu uităm, Florina Zaharia a fost și a rămas un soldat credincios al PSD, legătura devenind evidentă după ce a fost urcată fără concurs, acum câțiva ani, în rangul de director al Centrului Cultural Dunărea de Jos al județului Galați (instituție subordonată CJG) prin intermediul președintelui de atunci: Nicolae Bacalbașa. O mână spală pe alta…

Bine, mișcarea de propagandă a PSD n-a fost așa de simplistă precum pare, ci a însemnat și cheltuirea unei sume consistente – BANI PUBLICI – pentru susținerea festivalului cu circuit închis organizat de Florina Zaharia. Din banii Consiliului Județean și ai Primăriei Galați a fost asigurată cazarea la hotel a zeci de participanți și masa și băutura pentru câteva sute, a fost închiriată nava istorică „Tudor Vladimirescu” pentru „lucrările festivalului” (a se citi „plimbări pe Dunăre garnisite cu șpriț”), s-a tipărit un volum s.a.md.

Însă dincolo de festivalul poetico-politic costisitor, cea mai frumoasă gafă recentă a președintelui Fotea trezește hohote de râs și putea fi evitată dacă politicianismul n-ar fi eclipsat, vijelios, bunul-simț.

Invitat la ceremonia de absolvire de la Universitatea Danubius, Fotea a fost împopoțonat cu o robă roșie și cu o tocă de aceeași culoare, care-i dădeau un surprinzător aer de șoim al patriei ceva mai bătrâior, dar încă verde. Drept urmare, așteptăm să fie făcut și pionier, iar în preajma alegerilor, spectaculos, să devină și utecist, căci merită, a dovedit că are gândire comunistă, l-ar face mândru până și pe nea Nicu. Da, da!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr