Enigma modernizării cu 71 de milioane de euro a Patinoarului din Galați. Primăria îl predă CNI, dar CNI nu știe nimic despre asta

O știre năucitoare a stârnit controverse în acest început torid de iulie. Zice-se că patinoarul artificial „Dunărea” din Galați ar fi preluat, vineri, 7 iulie 2023, din administrarea Clubului Sportiv Municipal Galați și predat Companiei Naționale de Investiții (CNI), pentru extindere și modernizare. Valoarea totală a investiției ar urma să se ridice la peste 354,7 milioane de lei (circa 71 de milioane de euro), iar în urma lucrărilor, capacitatea patinoarului va crește de la 3.800 la 5.100 de locuri pe scaune.

În acest sens există și trei proiecte de hotărâre privind Patinoarul Artificial „Dunărea” din Galați, care sunt supuse aprobării aleșilor locali convocați vineri, 7 iulie 2023, în ședință extraordinară de îndată.

„În prezent, clădirea, construită în anul 1968, prezintă o stare avansată de degradare și nu este dotată conform cerințelor actuale. Prin proiect sunt prevăzute lucrări pentru modernizarea și extinderea imobilului, precum și amenajări cu funcțiunile: zona destinată publicului sportiv, zona destinată publicului spectator, zona administrativă. Prin această nouă investiție, orașul va dispune de un patinoar artificial corespunzător pentru susținerea evenimentelor sportive de patinaj și hochei, precum și pentru încurajarea practicării sportului și urmărirea îmbunătățirii performanței sportive”, se arată în raportul de specialitate și referatul de avizare.

Ce să zicem? Bravo! Atâta doar că există câteva nedumeriri profunde, care aruncă o uriașă umbră de îndoială asupra proiectului. În primul rând este vorba de prețul din documentele de la Consiliul Local. Suma este realmente gigantică. Și dacă ar fi 10 ori mai mică (mergem pe ipoteza unei greșeli de scriere a sumei în documente, și tot ar fi imens pentru o lucrare destul de modestă, căci nu se modifică structura existentă, doar se face o renovare constând în: refacerea finisajelor interioare în concordanță cu cerințele impuse, a pardoselilor și a finisajelor exterioare, izolare termică, repararea acoperișului înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una performantă, dar și montarea a două platforme pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Dacă este să fim corecți, de 71 de milioane de euro ar putea să se construiască de la zero un patinoar nou, plus un stadion nou cu vreo 20.000 de locuri. Dar poate că nu mai știm noi valoarea banilor…

În documentele atașate la cele trei hotărâri de CL aflate „pe țeavă” se mai afirmă că investiția este propusă pentru finanțare prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social derulat de Compania Națională de Investiții. Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției se ridică la 354.774.514 lei, din care finanțarea CNI – 352.883.884 de lei, iar de la bugetul local – 1.890.630 de lei. Durata de realizare ar urma să fie de 13 luni.

Partea cu adevărat tristă este că „partea adversă”, respectiv CNI, nu are în planul de investiții patinoarul din Galați. NU există în nicio strategie, nu s-a discutat despre asta, pur și simplu pare doar o gogoriță electorală a campaniei de zgomote a primarului Pucheanu. Care, probabil, după vreo doi ani, adică după ce alegerilor vor fi câștigate, ne va spune că s-a vrut, dar nu s-a putut.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr