Detaliile unui proiect care-a murit promisiune electorală. Ce se întâmplă cu drumul de legătură prin curtea Poliției de Frontieră

În urmă cu câțiva ani, autoritățile locale gălățene ne promiteau, vivace, că vor face un drum de legătură între Faleza Dunării și bulevardul Galați, care să simplifice accesul dinspre oraș și ieșirea către Brăila (varianta Dig), dar și să descongestioneze traficul de pe bulevardul Brăilei. În esență un fel de centură.

Soluția propusă nu era deloc complicată și presupunea realizarea unui drum de 620 de metri lungime – un mizilic! -prin curtea Poliției de Frontieră (care are sediul în zona Turnului TV, în Micro 19). Adică tot pe un teren public, ceea ce însemna că trebuiau doar niște acorduri între autorități ale Statului, nu era nevoie de exproprieri costisitoare sau alte complicații.

De cel puțin 15 ani încoace ideea este relansată. S-au făcut studii de fezabilitatea scumpe, s-au plătit proiecte, s-au tot tocat bani, s-a azvârlit cu vorbe pompoase, s-a făcut capital electoral samd, însă drumul tot nu există. Asta deși s-a și licitat construirea lui de două ori, au fost doi câștigători. Prima oară în 2016, când a câștigat Lemacons (din grupul Vega), cu o ofertă de 3.388.039 de lei, dar firma a renunţat la contract și la garanția de execuție. A doua oară, în 2019, când s-a anunțat că lucrările vor fi executate de asocierea Obercons Comp SRL – Constructa Mecanique SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 4.029.939,01 lei. Doar s-a anunțat, că de făcut, nici pomeneală!

Justificări se găsesc. Așa-i în politică. Promiți lesne, faci greu (sau deloc), dar mereu ai argumente. Dacă faci, levitezi pe laude narcisiste. Dacă nu faci, dai vina pe alții, te victimizezi, storci lacrimi și voturi chiar dacă n-ai făcut ce-ai promis.

Cam așa s-a întâmplat și cu drumul de centură amintit. S-au cheltuit banii cu „studii preliminare”, s-au tras niște cartușe electorale, dar de făcut nu s-a făcut nimic. Am fi putut zice, tipic românești, „asta e”, căci așa a zis și baciul moldovean când a aflat că urmează să fiu ucis: s-a resemnat ca prostul, n-a pus mâna pe ciomag să facă prevenție infracțională. Însă noi nu ne putem resemna. Și nu pentru că n-am avea resemnarea în ADN, ci pentru că nu ne lasă politicienii.

Așadar, doamnelor și domnilor, un nou set de fumigene electorale! Tonul l-au dat senatorii de Galați Laura Georgescu, Marius Humelnicu și George Scarlat (primii doi de la PSD, ultimul de la PNL) care au făcut un fel de proiect de modificare a legii care să așa și pe dincolo. Nu pre-ai clar ce și cum, însă au trântit un comunicat prin care ne dau asigurări că astfel se va rezolva și problema drumului amintit. Adică se va face. Iar!

Desigur, toată lumea uitase deja că amintiții senatori mai există. Căci după ce ne-au cerut voturile acum trei ani au dispărut ca – scuzați! – măgarul în ceață, n-a mai auzit nimeni de ei. Acum ies din nou la rampă că, deh, la anul sunt alegeri, vor din nou să fie cei mai aleși dintre aleși. Că-i leafa mare, stipendiile sunt importante, e mișto să fii parlamentar. Cât despre drum, nu vă faceți iluzii, rămâne cum am stabilit: mereu promis, niciodată făcut.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr