Controale în azilele de bătrâni din județul Galați, după dezastrul descoperit în Ilfov. Se sparge mafia cu „spate” politic din domeniu?

Imensul scadal declanșat de mai bine de o săptămână, în urma dezvăluirilor privind modul șocant în care erau tratați bătrânii din căminele din județul Ilfov a dus la demararea de controale în toată țara. Sunt vizate, evident, centrele sociale care se ocupă de vârstnici, dar și centrele pentru copii și persoane cu dizabilități. Desigur, ancheta va ajunge atât în centrele private, cât și în cele de stat.

Oricum, este bine de știut că avem de-a face, în cazul multor cămine de acest fel, cu adevărate „fabrici de bani”, căci în jurul lor s-au țesut interese politice, sinecuri pentru lipitorii de afișe și, evident, s-au „branșat” acolo tot felul de „căpușe” care se ocupă de furnizarea alimentelor și a medicamentelor, totul la prețuri umflate, în timp ce pacienții sunt ținuți în condiții la limită. Tocmai de aceea, excepțiile de la sistemul mafiot sunt admirabile.

Revenind la controalele dispuse la Galați trebuie spus că în baza unui ordin emis la finele săptămânii trecute, luni, 10 iulie, s-a dat startul controalelor mixte la aceste așezăminte. În doar câteva ore, aproape 40 de deficiențe au fost identificate de echipele constituite sub coordonarea prefectului Claudiu Sorin Gavril cu ocazia verificărilor care au vizat opt centre de pe raza județului.

„Ca urmare a ordinului prefectului județului Galați, au fost constituite patru echipe mixte de control constituite din reprezentanții următoarelor instituții: Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Județean de Poliție. În prima zi au fost controlate opt centre și au fost constatate 37 de deficiențe, pentru 22 dintre acestea fiind aplicate avertismente. Pentru restul deficiențelor constatate s-au stabilit termene de remediere, urmând ca echipele de control să revină pentru verificări”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galații.

Deocamdată, autoritățile care nu au făcut nicio referire la numele centrelor verificate și nici la tipul de nereguli pentru care s-au dat avertismente ori s-a dispus termen de remediere. Așteptăm detaliile, așa cum este firesc, mai ales că la dezastrul actual s-a ajuns tocmai din cauza lipsei de transparență, care a permis mafiei cu iz și cu spate politic să facă jocurile așa cum a dorit.

Potrivit sursei citate, controalele vor continua și marți, 11 iulie, când vor fi verificate alte 15 centre, dar și în zilele următoare.

De altfel, faptul că în căminele de vârstnici din județul Galați se întâmplă lucruri stranii nu este o noutate. Vă reamintim că în aprilie 2020 într-un azil privat din Galați a izbucnit primul focar de Covid-19 grav, care a dus la moartea mai multor asistați. Cu acest prilej, au ieși la iveală și o serie de probleme care – iată! – acum sunt repuse pe tapet, dar pe un ton mult mai grav decât atunci, când ancheta a fost axată doar pe pandemie, nu și pe problemele administrative și pe drepturile pacienților.

Potrivit prefectului de Galaţi din acea vreme, Gabriel Avrămescu, centrul privat funcționa ilegal, iar informația era confirmată de raportul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la căminele de bătrâni autorizate până la 6 aprilie 2020, document în care se menţionează că licenţa Centrului Social „Sf. Ilie” din Galaţi era pentru 66 de persoane şi nu pentru 137, câte au fost găsite pe 5 aprilie, la confirmarea focarului de Covid-19.

Afirmaţiile prefectului au fost însă contrazise însă de mai multe persoane oficiale, dintre care viceprimarul Picu Roman şi consiliera locală Oana Iurescu. Aceştia au prezentat public documente ce poartă ştampila Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, emise în aprilie 2019, din care rezultă că a fost extinsă capacitatea de cazare la 137 de locuri. Aceştia l-au acuzat pe prefect de dezinformare.

La rândul lui, Gabriel Avrămescu a precizat că, potrivit legii, singura autoritate de licenţiere a centrelor sociale este Ministerul Muncii. De asemenea, acesta a declarat că a sesizat organele competente, iar procurorii au confirmat începerea unei anchete penale.

„Mă întreb: o asociaţie care a avut un profit de 900.000 de lei nu îşi putea gestiona situaţia? Aşteptăm o astfel de pandemie ca să constatăm că avem o astfel de bombă în oraş? Eu doar pun nişte întrebări. Mai departe este treaba instituţiilor abilitate să verifice ce s-a întâmplat acolo, dar această încercare de translatare a răspunderii către autorităţi de către cei care au administrat această afacere şi au transformat-o într-un business pe seama vieţii oamenilor mi se pare o mârşăvie”, a declarat prefectul.

În 2019, asociaţia care administrează centrul de îngrijire a bătrânilor „Sf. Ilie” din Galaţi obţinea venituri de 3,3 milioane de lei, cu un profit net de 921.000 de lei. În același an, 67 dintre cei 137 de asistaţi au decedat din diverse cauze. Nici până în ziua de azi, la peste 4 ani de la producerea acelor tragice evenimente, procurorii nu au reușit să finalizeze ancheta. Gurile rele pomenesc despre o masivă intervenție politică în parcursul anchetei „ca să fie bine”.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr