Zbucium mare și disperare prin instituțiile bugetare din Galați. Reforma lui Ciolacu le dă un șut în fund la un sfert dintre șefi și șefuleți

Este tulburare mare prin instituțiile de stat din Galați. Atât la Consiliul Județean, cât și la Primărie și Prefectură, dar și la instituțiile deconcentrate (Finanțe, Poliție, Inspectorat Școlar, APIA, Direcția Agricolă samd) urmează să se aplice „Reforma lui Ciolacu”, în sensul că vor dispărea numeroase funcții de conducere, iar odată cu ele, va dispărea și sporul la leafă aferent.

În total este vorba de cam un sfert din șefii și șefuleții din structurile de stat – mulți dintre ei, puși în scaun cu firman de la un partid sau altul – așa că bătălia pentru restul posturilor este aprigă. Se dau coate, se dă „la gioale”, se sună la partid, etc, în speranța că prin comasarea funcțiilor altul va fi cel va ajunge la munca de jos.

Marea problemă este că funcția de șef de birou dispare. De tot. Practic, tuturor descurcăreților care primeau 40-50% în plus la leafă doar pentru că știau unde-i place directorului să fie pupat le fuge scaunul de sub fund și reintră în rândul truditorilor de rând. Desigur, este o exagerare să spunem „truditor” unui funcționar la stat, care o arde pe Tik-Tok cât e ziulica de lungă, dar n-am găsit altă rimă.

Nici șefii de serviciu nu se simt prea bine, căci vremea când puteau să aibă o astfel de funcție și să primească, doar pentru că au pus mâna pe post (că de muncit, n-au ce, doar semnează trei hârtii pe zi), 80-100% în plus la leafă față de subordonați. Din toamnă, nu poate exista șef de serviciu fără 20 de subordonați, ceea ce ce înseamnă că vor fi comasate și câte 2-3 servicii pentru a face unul conform noilor reguli.

Interesant, însă, că vor apărea – totuși – compartimente în interiorul serviciilor, căci unele activități vor fi distincte. Întrebarea pe care și-o pun unii șefi acum, când se clocesc noile organigrame, este cumva logică: oare nu cumva se vor „converti” vechile funcții (teoretic dispărute) în cele de șef de compartiment (care nu-s vizate de reforma administrativă, apropo)?

Ceva ne spune că s-ar putea să fie chiar așa, caz în care – vorba lui nenea Iancu Caragiale – se va schimba, dar nu se va modifica nimic, căci lefurile vor rămâne la fel, adică va fi zero reducere a cheltuielilor bugetare. Așa reformă, mai rar, neicușorule!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr