Începând din 10 august s-au reluat lucrările la una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Galaţiului – Muzeul „Casa Colecțiilor” (fosta farmacie Ținc). „Reluare!, în sensul că firma desemnată după prima licitație n-a izbutit să facă ceea ce s-a asumat, așa că s-a ajuns la rezilierea contractului și la o altă licitație, cu alt câștigător.
„Din păcate, primul constructor nu a respectat termenul și condițiile din contract, astfel că am fost forțați să reluăm procedura de licitație. Am încredere că noul constructor va duce la bun sfârșit acest proiect și că această bijuterie arhitectonică va putea fi redată gălățenilor. Prin lucrările de restaurare și modernizare, ne-am propus să redăm clădirii strălucirea de altădată și să punem la dispoziția gălățenilor, din nou, o adevărată pagină de istorie locală”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Monument emblematic pentru Galați, atât din punct de vedere arhitectural, cât și istoric, clădirea, cunoscută drept farmacia Ținc, construită în anul 1900 s-a impus în peisajul arhitectural al orașului specific secolului XX, prin elemente stilistice valoroase.
Restaurarea ei s-a dovedit o adevărată „saga”. Se tot restaurează de mai bine de 250 de ani, au fost cel puțin cinci tentative de a-i reda strălucirea, dar de fiecare dată s-a reușit doar un „machiaj” de amator, care a ținut doi-trei ani. Bunăoară este greu de înțeles de ce lemnăria geamurilor și ușilor s-a depreciat grav la numai cinci ani de folosire, când ar fi trebuit să țină câteva decenii. La fel, este de neînțeles de ce zugrăveala exterioară s-a coșcovit, de fiecare dată, la unul, doi ani, de la aplicare. Și exemplele pot continua. Poate că de data asta va fi altfel.
Partea nu tocmai măgulitoare pentru Consiliul Județean este că, în ultima vreme, tot dă chix cu constructorii. A se vedea ce s-a întâmplat cu noul Muzeu de Arte Vizuale din parcul Rizer și cu noua seră de la Grădina Botanică. Desigur, părerile sunt împărțite. Unii spun că de vină ar fi Consiliul Județean, care face prost atribuirea contractelor, alții că, dimpotrivă, șefii CJ sunt exigenți în ceea ce privește cheltuirea banilor public. Nu-i contrazicem nici pe unii, nici pe alții. Doar observăm că treaba merge cam prost și că toți constructorii neserioși par să se fi adunat la Consiliu Județean Galați precum muștele la… miere.