Județul Galați a fost multă vreme „oaia neagră” a României în privința respectării normelor europene privind colectarea și procesarea gunoiului menajer. Județul nostru a fost ULTIMUL DIN ROMÂNIA care a închis gropile de gunoiu, tot ULTIMUL DIN ROMÂNIA care a rezolvat chestiunea gunoiului din localitățile rurale, în fine, a fost cât pe să fie la baza sancționării României de către UE cu peste un miliard de euro.
Termenul de rezolvare a problemelor cu gunoiul a fost iulie 2013. Ulterior, s-a cerut o derogare de doi ani, din cauza întârzierii unor investiții. Însă nici așa n-a fost gata. Apoi, în 2019, batista a fost pusă pe țambal și s-au semnat documentele prin care România raporta că – gata! – fiecare gram de gunoi de pe teritoriul județului Galați – cum ziceam, oaia neagră a țării – este colectat, procesat și reciclat așa cum zice la regulamentele UE. Bullshit! – cum ar zice americanul.
De fapt, colectarea gunoiului este și în acest moment un mare eșec, pe care dacă UE l-ar desluși în spatele mormanelor de hârtii cu care a fost acoperită minciuna românească, țara noastră ar pierde toate fondurile de mediu de la bugetul european. Să le luăm pe rând.
Teoretic, groapa de gunoi a Galațiului a fost închisă, totul se face acum selectat, cântărit, de la colectare la neutralizare. În realitate, groapa de gunoi nu a fost închisă, iar gunoiul este selectat cel mul 25%, din care doar 10% la colectare. Restul, tot de-a valma, morman, în dosul dealului Tirighina, că acolo nu ajunge ochiul vigilent al UE. Dovada că lucrurile-s putrede – și la propriu, dar și la figurat – a apărut chiar pe 20 august 2023, când a izbucnit un incendiu la Tirighina. A luat foc groapa de gunoi care – minune mare! – este „închisă” și „acoperită cu pământ, peste care s-a pus gazon” (ca să cităm din raportarea oficială) de vreo 5 ani.
La fel de teoretic, în toate satele județului Galați gunoiul este colectat, procesat, totul este de o ecologie admirabilă, avangardistă, de dat ca exemplu restului Europei. În realitate, județul Galați încă nu are o groapă de gunoi funcțională, unde să se facă procesarea deșeurilor. De fapt, ce se adună de prin sate este trimis prin alte județe, unde nu se știe ce se întâmplă. De asemenea, doar o mică parte din gunoi este preluat, cel mai mult din el umple în continuare râpile și ajunge în mormane pe la margine drumurilor agricole. Cumva departe -dar mai mult așa, la alibi – de ochii celor de la Mediu.
Dacă mergeți la Piscu, spre exemplu, și o cotiți spre Izvoarele, după deal, pe dreapta, o să găsiți o groapă de gunoi ilegală. O să mai găsiți astfel de „obiective” și între Pechea și Suhurlui. Ba chiar și ici, lângă Galați, la râpa lui Tuluc, sau la Șendreni, pe lângă balta Mălina. Și la Matca, înspre vechea groapă de gunoi (Rateș), care și ea este „închisă definitiv” în rapoartele pe hârtie.
După cum puteți vedea, minciuna are picioarele scurte. Însă – ca un făcut! – nu vrea nimeni s-o prindă, căci toți cei care ar trebui să aplice legea joacă în aceeași horă și mănâncă la aceeași masă cu ceilalți, care o încalcă și care n-au făcut niciun rahat, dar s-au jurat către coana Europa că au înălțat scară la cer…