Protest la Finanțe! Angajații Fiscului din Galați au întrerupt lucrul, iar activitatea instituției a fost oprită. Ce revendicări au

După ce pe 11 august 2023 angajații de la Fiscul din Galați (ca de altfel din toată țara) au protestat față de măsurile de austeritate bugetară impuse de Guvern, joi, 24 august, mămăliga a explodat din nou.

Biroul Executiv al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe – Sed Lex, din care face parte și organizația de sindicat a salariaților Administrației Județene a Finanțelor Publice din Galați, a anunțat declanșarea unor proteste spontane în toată țara.

Paradoxal este că hotărârea vine la numai o zi după ce Federația a anunțat că nu va proceda la astfel de proteste, după ce Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFisc a anunțat pentru 22 august o grevă de avertisment de două ore.

Sed Lex a precizat că protestele au fost declanșate în dimineața zilei de 24 august, când de la ora 8,30 sistemul fiscal românesc a devenit nefuncțional. Motivul este nerespectarea angajamentelor ministrului de Finanțe, luate prin acordul încheiat cu sindicatul pe 11 august.

Protestatarii cer salariu egal la muncă egală păstrarea locurilor de muncă, introducerea în noua lege a salarizării a familiilor ocupaționale „finanțe” și elaborarea statutului finanțistului.

Acțiunile de protest se pot întinde pe o perioadă nedeterminată – mai spun sindicaliștii – și pot degenera în acțiuni de stradă.

Protestatarii acuză lipsa unui sistem informatic integrat, lipsa acută de personal în domeniu, lipsa spațiilor adecvate pentru desfășurarea activității și lipsa protecției juridice pentru salariați.

Sed Lex acuză, textual, „lașitatea celor care au condus vremelnic Finanțele Publice și au criticat propriii angajați, cărora nu le-au luat apărarea în fața opiniei publice și a colegilor din Guvern”.

Cât despre plătitorii de impozite și taxe, să fie sănătoși și să plătească. Să fie bani la buget, cum ar veni.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr