Judecătorii de la Tribunalul Galați au decis, cu un vot destul de strâns, să continue protestele. Ce revendicări au magistrații

Tribunalul Galati a decis prin Hotararea Adunarii Generale nr. 4 din 5 septembrie 2023 să continue protestul început în luna iunie.

Astfel, Adunarea generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Galaţi a decis menţinerea acţiunii de protest, constând în suspendarea parţială a activităţii de judecată (cu excepţia cauzelor cu caracter urgent).

Judecătorii continuă protestul ”în contextul existenţei unui deficit acut de judecători, cu consecinţa creşterii semnificative a volumului de activitate, în contextul neîndeplinirii obligaţiei de respectare a ordinelor administrative de salarizare emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2023, şi văzând propunerile privind noile măsuri fiscale”

Magistraţii solicită:

  • renunţarea la plafonarea sporului privind condiţiile de muncă grele, vătămatoare sau periculoase;
  • renunţarea la dispoziţiile propuse privind prorogarea pentru anul 2024 a plăţii tranşei drepturilor salariale restante planificate în anul 2023 (hotărâri judecătoreşti definitive şi ordine administrative de salarizare);
  • plata drepturilor salariale potrivit ordinelor de salarizare emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2023.

Decizia de continuare a acţiunilor de protest n-a fost una luată chiar așa de ușor precum s-ar putea crede. Adunarea Generală decide ca urmare a votului fiecărui membru prezent, iar din ce 17 judecători care și-au exprimat opțiunea, doar 10 au fost pentru protest, în timp ce șase au fost împotrivă, iar unul s-a abținut. Așadar, ideea intens vehiculată în presă, despre „unitatea de monolit a magistraților în lupta pentru privilegii” este un mit, sau mai curând o manipulare. Nu toți magistrații văd la fel lucrurile, este foarte clar.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr